Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-10-2012  

Geopende Talentenfabriek heet nu NAXT

 

ALMELO – Eindelijk is het er dan een ’popcultuurcentrum’ in Almelo. Vijf opeenvolgende wethouders hebben zich er mee bezig gehouden om een opvolger te krijgen van ‘Sub Rosa’ dat eerst was gevestigd in de voormalige locatie van de Poort van Kleef aan de Oude Veemarkt en later in discotheek Manhattan aan de Holtjesstraat.
Een podium voor 900 bezoekers aan het huidige Amaliaplein ging niet door en werd uiteindelijk de bioscoop, het latere plan aan de Haven NZ evenmin, omdat men te megalomaan dacht in het stadhuis met een dure architect en uiteindelijk een investering van boven de 9 miljoen euro. De gemeenteraad durfde het niet aan en trok opnieuw de stekker er uit.
De provincie had al een subsidie toegezegd en was genegen om een flink deel in stand te houden voor de Talentenfabriek, het plan dat later haar levenslicht zag in de voormalige machinefabriek Brugman aan de Kolthofsingel waar men ooit textielmachines ontwikkelde en bouwde en geen radiatoren zoals een der sprekers tijdens de opening dacht. De Talentenfabriek kreeg de nieuwe naam ‘New Arts Xperience Twente’ (NAXT) en zoals de naam al vermoedt houdt het meer in dan een klein poppodium. Oefenruimtes voor jonge bands, een opnamestudio, een dansstudio, een fotostudio en een grafische studio vol met Apple-apparatuur completeren het geheel voor jongere gasten om er te experimenteren bij het ontwikkelen van de creatieve geest. Het geheel bleef keurig binnen de begroting, maar daar werd wel een trap voor weggelaten. Reden voor scholengemeenschap 't Noordik de kosten voor één trede toe te zeggen. Wie volgt ???
Cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh vond het op z'n oude dag prachtig. Dankte de provincie en de mensen van de Muziekschool die de finishing touch gaven en het geheel gaan beheren. Voor de jonge creatieve geest van nu geldt vanaf de Open Dag op zaterdag 6 oktober NAXT be creative.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina