Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
20-09-2012  

Rumoer over fietsers, cultuursubsidie en integratie

 

ALMELO – Het discussieprogramma Rumoer in de bibliotheek begon over het bekeuren van fietsers in het voetgangersgebied Grotestraat. Wethouder van Woudenbergh is voor handhaving en zijn opponenten vinden dat fietser en voetganger elkaar niet bijten. Een poll van Tc Tubantia geeft de beleidsmakers gelijk met bijna 75 procent.
Qua subsidie mocht Menno Dimitri Ouderkerk , creatief en zakelijk directeur Media Art Flow Festival (MAFF) uitleggen waarom hij er in slaagt telkens nieuwe subsidiebronnen aan te boren. MAFF geeft tijdens het culturele weekend van de Atelier en Theaterroute weer een spetterende multimediale openingsshow op 28 september in de vijver bij restaurant Kreta en een dag later spectaculaire shows bij het stadhuis, het Amaliaplein en de Schuttenstraat en een belevingsavond in de Bieb.
Ook werd gediscussieerd over het sinds ‘nine eleven’ voorkomende mijdgedrag tussen autochtonen en allochtonen met een islamitische achtergrond in de wijk Ossenkoppelerhoek. Althans dat beweert Ersin Ayranci van de Turks Islamitische Jongerenvereniging . Ersin Ayranci, aankomend leraar economie, stelde in een discussieavond in de wijk dat islamieten te vaak over één kam worden geschoren. „Wij zijn niet allemaal terrorist.”
Wijkbestuur, wijkagent en raadslid Çete nuanceerden dat maar erkenden dat de cultuurverschillen toch wel voor enige afstand zorgen en de inzet als vrijwilliger bij allochtonen lager ligt. Enig causaal verband met ‘nine eleven’ zag echter verder niemand als feit. Raadslid Çete noemde de eigen interpretatie van integratie door de verschillende bevolkingsgroepen echter een probleem zodat het niet echt meetbaar is. Volgens de wijkagent is het onveiligheidsgevoel louter een gevoel dat niet door feiten wordt gestaafd.
De 2 miljoen euro subsidie heeft de buurt er wel beter uit doen zien, daar was de buurt het over eens.

Columnist Jan Krol had een oplossing voor het fietsprobleem middels het in beton plaatsen van ‘hometrainers’ en wonend tussen Turken en Marokkanen ondervond hij geen enkele last. Inzet via de kerken noemde hij onzin omdat de secularisatie steeds grotere vormen aanneemt. Als voorbeeld noemde hij een rapport waaruit bleek dat bij de islamieten nog maar 25 procent maandelijks naar de moskee gaat. Hij stelde volgens hetzelfde rapport dat het mijdgedrag veel meer langs de lijnen van opleiding en bezit lopen en dat is natuurlijk bij autochtonen ook al eeuwen zo.

Fotoreportage: Jan Bril
Luister hier naar de uitzending op Radio Almelo

Fotoreportage (19 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina