Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
18-09-2012  

NAT wil Fortezza-Arboretum


Geen stadhuis maar een Arboretum op voormalige Fortezza-locatie
 

Er zijn plannen om dit water “naar binnen te halen” en de teloorgegane situatie te herstellen. Water tot in de binnenstad schept een punt van onderscheid met nabuursteden. Het BLAUW wordt naar binnen gehaald.

Waarom dan ook niet de GROENE LONGEN naar binnen halen? Dat wil zeggen: maak (resp. verbeter) verbindingen (corridors) tussen buiten- en binnengebied met groene lanen en creëer veel groen in de binnenstad (parken, lanen…). Daarmee worden Stad en Ambt één geheel.

Als één van de mogelijkheden daartoe willen we hier voorstellen om het lege Fortezza-terrein aan te pakken, met name door het inrichten aldaar van een ARBORETUM-wandelpark met enkele vijvers, aangesloten op de nieuwe waterloop in de Haven NZ. (zie tekening)
We denken aan écht mooie bomen, met veel groen als opvulling en wandelpaden ertussen. En om dat betaalbaar te houden: laat de bomen sponsoren door burgers, scholen en bedrijven (“deze beuk is gesponsord door …”).
Behalve een esthetische en toeristische waarde heeft zo’n ARBORETUM ook een educatieve waarde: welk schoolkind kent nu nog de namen van veelvoorkomende bomen en struiken?
In het jaarlijks onderhoud zal ongetwijfeld ook het AOC (Bornerbroeksestraat) geïnteresseerd zijn.

Nog steeds bestaat het plan om het terrein vol te bouwen. De definitieve besluitvorming wordt pas over tenminste twee jaar verwacht. Daarom willen we nu voorstellen om de uitvoering nu te beperken tot aanleg van de vijvers en planten van een aantal tijdelijke bomen (die eventueel elders herplant kunnen worden).

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina