Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-09-2012  

Rietkerk en ten Broeke in Zakelijk Almelo

Fotoreportage: Coen Mulder

Gedeputeerde Rietkerk, VVD-kamerlid ten Broeke en gespreksleider Martin Steenbeeke - Foto: Coen Mulder
 

Ondernemer Honcoop vroeg zich hardop af of een provinciebestuur wel nodig was. Rietkerk wees hem op de zeven kerntaken die een provincie heeft en zei er tegelijk bij dat al veel met Gelderland wordt afgestemd.

In dezelfde fusiegedachten bepleitte Huub Rakhorst - algemeen directeur van Urenco Almelo - het samenvoegen van de gemeenten Almelo, Borne, Hengelo en Enschede. Ten Broeke (VVD) kon zich daar volledig in vinden. 'Daardoor kan een veel effectiever beleid worden gevoerd. De Netwerkgemeenten moeten als ondernemer denken’, hield hij de zaal voor. Volgens ten Broeke had de Oudsten (burgemeester van Enschede) daar al lang aan moeten beginnen. 'Maar burgers hebben er vaak een broertje aan dood’, zei hij er wel bij.
Dat je van 14 gemeenten in Twente ook naar 6 kunt gaan, waardoor er meer evenwicht en gemeenschappelijk belang ontstaat i.p.v. plattelandsbelangen en stedelijke belangen, kwam niet naar voren in het gesprek .

Gedeputeerde Rietkerk en VVD’er ten Broeke waren het eens dat de N35, het ‘karrespoor’ van Almelo naar Zwolle, een volwaardige snelweg moet worden met ongelijkvloerse kruisingen. Vergeten werd, dat het vorig kabinet daar al geld voor had uitgetrokken. Geld dat dus klaar ligt, maar dat Rijkswaterstaat als uitvoerend orgaan dwars ligt. Dwarsliggen dat ook nog wordt beloond, gelet op de uitspraak van demissionair minister-president Mark Rutte (ook VVD) vorige week bij het debat van TC Tubantia, dat Overijssel direct kan beginnen als het akkoord gaat met gelijkvloerse kruisingen. Het kabinet is kennelijk niet bij machte om Rijkswaterstaat te sturen. Het ziet er dus naar uit dat de N35 geen A35 wordt, maar een ‘veredelde’ provinciale weg.

Rietkerk stak de industriëlen in Twente een veer op de hoed. Volgens Rietkerk beschikt Twente over een innovatie maakindustrie met topbedrijven als Royal TenCate en Thales. PANalytical en Aeronamics noemde hij zelfs pareltjes. Rietkerk hield het gehoor ook voor dat vorig jaar 1200 MKB-bedrijven hebben geparticipeerd in de innovatieve agenda.

Ten Broeke en Rietkerk waren lovend over de Twentse arbeidsmentaliteit. Dit naar aanleiding van de vraag van ondernemer Bas Keijzer die de arbeidsproductiviteit en de werkloosheid in Twente aansneed. Volgens Rietkerk moeten de innovatie- en scholingsagenda daarvoor goed op elkaar aansluiten. 'En dat doet geen regio ons na', zei Rietkerk, hetgeen ondernemer Klaas Reinders deed opmerken; 'De handjes kun je wel krijgen maar dan moet je ze wel zelf opleiden.'
Volgens makelaar Harry Weghorst is echter de regel- en belastingdruk veel te hoog voor ondernemers.

Op de vraag van een winkelier aan ten Broeke wat straks de prioriteit is van een nieuw kabinet met de VVD, reageerde ten Broeke dat de prioriteit ligt bij het op orde brengen van het huishoudboekje. Of dat gepaard gaat met het minderen van landbouwsubsidies en het inperken van wachtgeldregelingen voor ambtenaren, zoals ondernemer Jan van den Berg voorstelde kwam geen inhoudelijke reactie. Wel is zeker dat de BTW per 1 oktober a.s. wordt verhoogd naar 21 procent en tegelijkertijd de economische besteding van de burger onder druk zet, waardoor krimp kan ontstaan.

De leegstand in de centra van steden noemde Rietkerk het pakje aan van gemeenten. Hij zag oplossingen in het afwaarderen van het onroerend goed en andere invullingen. Ook verkoop via internet noemde hij een alternatief voor de winkelier. De lokale overheid moet dan wel zorgdragen dat er glasvezelnet beschikbaar komt. Minder bouwen en hooguit het vervangen van bestaand winkeloppervlak werd niet besproken.

Fotoreportage (11 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina