Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
25-06-2012  

Stichting Present i.o. zet vrijwilligers in

 

ALMELO - Vrijwilligers die zelf bepalen wat ze doen en wanneer. Dat lijkt de omgekeerde wereld, maar in een maatschappij waarin vrijwilligerswerk steeds meer onder druk komt te staan is het het ‘Ei van Columbus’. Ruth Dam en Leonie Verloop zijn bezig met het oprichten van Stichting Present in Almelo, die achter deze aanpak zit.

Afgelopen vrijdag 22 juni is een groep van vijf Almelose vrijwilligers (jongerengroep) aan de slag geweest voor een stadsgenoot. Hiermee is het eerste vrijwilligersproject via Stichting Present Almelo een feit! Wegens gezondheidsproblemen kan deze stadsgenoot de tuin van haar huurwoning van de woningstichting St. Joseph niet goed onderhouden. De groep vrijwilligers gaat op deze dag aan de slag om de tuin binnen één dag weer onkruidvrij te maken. Dit project is een typisch voorbeeld van het vrijwilligerswerk dat je via Stichting Present kunt gaan doen. Het project is een pilotproject, want de definitieve vestiging via de notaris van Present Almelo moet nog plaatsvinden. Wel blijkt hieruit dat de vraag naar een vrijwilligersorganisatie zoals Present groot is.

Stichting Present Almelo maakt onderdeel uit van het landelijke netwerk Stichting Present Nederland. Stichting Present is in reeds 54 plaatsen actief, maar nog niet in Almelo. Het doel van Stichting Present is om een brug te slaan tussen mensen die willen geven en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Stichting Present werkt uitsluitend met groepen vrijwilligers. Deze groepen zijn tevens het uitgangspunt. Zij bepalen dus zelf wat voor vrijwilligerswerk ze willen doen, wanneer en binnen welk tijdsbestek. Via maatschappelijke organisaties zoekt Stichting Present passende hulpvragen bij het aanbod van de groep. Zo komt de geboden tijd en het aanbod van deze groepen altijd goed terecht, namelijk bij de mensen aan de rand van samenleving, zoals hulpbehoevende ouderen, daklozen, zieken, armen, of mensen met psychische problemen.

In januari 2012 zijn Ruth Dam en Leonie Verloop gestart met het onderzoeken of er draagvlak is voor een Stichting Present in Almelo. Er is gesproken met belangrijke partners binnen Almelo, zoals woningcorporaties, diverse maatschappelijke organisaties, kerken en andere vrijwilligersorganisaties. Gebleken is dat groepen bereidt zijn om vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast is gebleken dat deze hulp in Almelo hard nodig is.

Het aanbodgericht werken en de nadruk leggen op groepen is nieuw in Almelo en wordt gezien als een 'gat in de markt'. De projecten zijn altijd binnen een dag afgerond en éénmalig. Zo is de stap minder groot om je aan te melden als vrijwilliger. Er staan al diverse groepen vrijwilligers klaar om aan de slag te gaan via Stichting Present Almelo. De groepen zijn afkomstig uit kerken, maar ook van bedrijven. Iedereen die op welke manier dan ook een groep vormt, kan zich aanmelden bij Stichting Present. Ruth Dam en Leonie Verloop zijn er van overtuigd dat Stichting Present Almelo bijdraagt aan een betere samenleving en een belangrijke aanvulling kan zijn op de reeds bestaande initiatieven in Almelo!

Stichting Present Almelo verwacht zich in september/oktober te vestigen. Er komt binnenkort een website online. Ze zijn al wel te volgen via Twitter (@presentalmelo) en Facebook (www.facebook.com/stichtingpresentalmelo)
 

Archief
Terug naar vorige pagina