Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
07-06-2012  

Prins Willem-Alexander opent uitbreiding Urenco

 

ALMELO – Kroonprins Willem-Alexander kwam vandaag naar Almelo om de nieuwe hal 7 van uraniumverrijker Urenco officieel in gebruik te nemen. Hij deed dit door een cilinder met licht verrijkt uranium op een transportlorry te plaatsen. “In Hal 7 hal zullen jarenlang duizenden ultracentrifuges verrijkt uranium produceren voor kerncentrales in de hele wereld,” aldus Huub Rakhorst, algemeen directeur van Urenco
Nederland
Bij de opening waren ook de Overijsselse Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld en de Almelose burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en wethouder Jan van Marle aanwezig, alsmede andere genodigden.
Bij bezoeken van een lid van het Koninklijk Huis is ook altijd de kamerheer van de koningin voor de provincie Overijssel aanwezig in de persoon van de heer Egbert ten Cate uit Almelo.
Na de openingshandeling kreeg de Prins van Oranje een rondleiding door de verrijkingsfabriek. Hij bezocht ondermeer de centrifugehal, de massaspectrometer ruimte en de regelzaal. Daar stonden operators hem te woord en gaven uitleg over de systemen.
Vervolgens ging het gezelschap per bus naar de afdeling Stabiele Isotopen (SI). Hier produceert Urenco isotopen voor medische en industriële toepassingen. De Prins van Oranje kreeg uitleg van Arjan Bos, manager SI, over de verrijking van isotopen die in de Hoge Flux Reactor in Petten worden bestraald voor de behandeling van ondermeer prostaat en borstkanker.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (24 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina