Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-04-2012  

Bestuursrechter tikt burgemeester op de vingers


Mr. J.H.L.C.M. Kuijpers
Kuijpers en van der Biezen Advocaten - 's-Hertogenbosch, Amsterdam
 

ALMELO – Met veel bombarie werd in Tc Tubantia van 9 februari jl. verslag gedaan van een politie-inval in het eethuisje Akdeniz aan de Nieuwstraat. Reden het ernstige vermoeden van handel in drugs en het bedreigen van omwonenden. Dat laatste werd door betrokken buurtbewoners na publicatie overigens ontkent en ook gepubliceerd.

De exploitant echter zat en bleef in voorarrest sinds de inval op 31 januari ondanks dat geen drugs werden aangetroffen in het pand dat bij de zoektocht flink op zijn kop werd gezet. De meervoudige strafkamer heeft inmiddels al bevolen dat de exploitant op vrije voeten moest worden gesteld vanwege het ontbreken van enig bewijs. De advocaat van verdachte Mr. J.H. Kuijpers zwaaide tijdens de zitting met het ernstig bezwarende artikel van Tc Tubantia waarin de krant uit eigen ‘onderzoek’ de de beschuldigingen omschreef. Ter zitting meldde de officier van justitie daarop dat dit de verantwoordelijkheid van de krant zelf was.

De op vrije voeten gestelde exploitant heropende daarop zijn eethuisje Akdeniz, maar had buiten de ‘waard’ burgemeester Jon Hermans –Vloedbeld gerekend. Deze liet per brief weten het pand alsnog te willen verzegelen op ‘vermoedens van’, daarmee aantonend dat de bestuurscultuur in het stadhuis nog ongewijzigd is.
Het noopte de exploitant een voorlopige voorziening aan te vragen bij de bestuursrechter waar de gemeentelijke vertegenwoordiger schermde met twee processen-verbaal van de politie die door de meervoudige strafkamer al naar het rijk der fabelen was verwezen. Die verbalen konden ook de bestuursrechter niet overtuigen, vooral omdat het proces-verbaal over de zogenoemde waarneming ter plekke dermate suggestief is opgesteld dat de raadsman van de exploitant zich afvraagt of daarvoor de rijksrecherche niet moet worden ingeschakeld.
In ieder geval mag de burgemeester niet tot sluiting overgaan tot zes weken na behandeling van het bezwaarschrift.

Het kan haast niet anders, dat ook daar de gemeente een negatief oordeel wacht. Ook het Europese Hof heeft een uitspraak gedaan dat alleen een vermoeden geen reden mag zijn een ondernemer het ondernemen onmogelijk te maken. Via de wet Bibob gebeurt dat in Nederland maar al te vaak.

Archief
Terug naar vorige pagina