Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-04-2012  

Medewerkers Soweco lopen protestmars


Uit protest zijn ook de panden al te huur aangeboden!
 

ALMELO – De medewerkers van Soweco lopen op woensdag 4 april een protestmars vanaf het bedrijf aan de Plesmanweg naar het stadhuis om wethouder Mieke Kuik-Verweg een petitie aan te bieden uit protest tegen de voorgenomen ‘koude sanering’ door het dagelijks bestuur van de sociale werkvoorziening Soweco, dit tegen het advies van de Raad van Commissarissen, de directie en de ondernemingsraad in!
De protestmars is tevens bedoeld als signaal richting het kabinet Rutte, dat ng verder wil bezuinigen op de sociale werkvoorziening. Mochten de plannen doorgaan, kan dat voor 1200 mensen bij Soweco ontslag betekenen.
Burgers van de gemeenten Almelo, Twenterand, Tubbergen, Wierden, Hellendoorn en Rijssen/Holten mogen aansluiten op de stoet ter morele ondersteuning.

De protestmars begint om 17.30 uur en eindigt op het Stadhuisplein waar wethouder Mieke Kuik-Verweg, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van SOWECO, een petitie in ontvangst neemt van Anneke Scheurink, voorzitter van de OR SOWECO. ’s Avonds is er in het stadhuis van Almelo een informatieve raadsvergadering over de toekomstplannen van SOWECO.

Veel onduidelijkheid
De OR van SOWECO is het niet eens met de plannen van het DB zoals die nu voorliggen. SOWECO zal in de toekomst dan alleen voor vier gemeenten het zogeheten beschut werken gaan uitvoeren. Twee gemeenten hebben aangegeven uit de Gemeenschappelijke Regeling te willen stappen. Deze voorstellen geven grote onrust binnen ons bedrijf. Er is op dit moment bijvoorbeeld totaal geen duidelijkheid hoe de gemeenten denken om te gaan met de groep ‘niet beschut’.

Naast de ca. 1800 werknemers biedt SOWECO aan meer dan 400 personen een plek in het kader van Arbeidsactivering. Ook bieden we plek aan taakgestraften, wajongers en andere doelgroepen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. In plaats van dat de infrastructuur ter beschikking wordt gesteld voor de verschillende doelgroepen ligt er thans een DB-besluit om het bedrijf af te bouwen. Hiermee zal alle opgedane kennis/ervaring en deskundigheid compleet verdwijnen.

Businessplan
Medio december hebben directie en Raad van Commissarissen van het DB de opdracht gekregen om binnen bepaalde kaders een businessplan te maken. Dit plan is conform opgeleverd en voldeed aan alle eisen. Dit plan is door het DB ongemotiveerd en zonder enige pgaaf van reden afgewezen. In dit plan is er ook plek voor andere personen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij SOWECO. De OR vindt het niet acceptabel dat dit plan zo van tafel is geschoven.

SOWECO is een mensontwikkelbedrijf in het oosten van het land dat voor zes gemeenten (Almelo, Wierden, Twenterand, Tubbergen, Rijssen-Holten en Hellendoorn) de Wet Sociale Werkvoorziening uitvoert. Doel van deze wet is het begeleiden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk.

Archief
Terug naar vorige pagina