Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
14-03-2012  

RvC Soweco dreigt bestuur op te stappen


Eens collega's maaar nu felle tegenstanders.
Soweco-bestuurder Mieke Kuik-Verweg en directeur Reinier van Broekhoven
 

ALMELO – De Raad van Commissarissen van sociale werkvoorziening Soweco in Almelo ligt op oorlogskoers met het algemene bestuur onder voorzitterschap van de Almelose wethouder Mieke Kuik-Verweg. Reden is de terugkeer van Soweco naar alleen beschut werken dat het algemeen bestuur voorstaat om de subsidiekorting van het kabinet Rutte op te vangen.
Ook de directie en ondernemingsraad is tegen het plan van de politieke bestuurders uit de gemeenten Almelo, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Hellendoorn en Rijssen/Holten.
De laatste twee gemeenten hebben aangegeven geheel uit Soweco te willen stappen maar hebben inmiddels te horen gekregen dat zij dan een miljoenenbedrag aan schadevergoeding op tafel moeten leggen.

De directie van Soweco weet zich door de RvC en de O.R. gesteund voor een alternatief plan waarbij meer verdienmogelijkheden ontstaan. Daarbij zijn ook de financiële risico’s in kaart gebracht.
Dat laatste is nu net wat ontbreekt in de visie van het algemeen bestuur wanneer zij alleen nog beschut werk bieden.
De RvC en de directie achten het onmogelijk dat 1200 mensen kunnen uitstromen naar regulier werk Bovendien acht de RvC het sociaal en financieel onverantwoord. Nader onderzoek leert dat minder activiteiten juist een groter verlies zullen opleveren.
RvC-lid Herman Hazewinkel (RA) - o.a. voorzitter van de RvC van TKH Group en lid van de RvC van Schiphol en oud- bestuurder van Reggeborgh Beheer – gaf enkele weken geleden de gemeenteraad van Almelo nog te kennen dat het plan van het algemeen bestuur niet was doorgerekend op de risico’s. Hij bood zelfs aan om de gemeenten daarmee te helpen zodat meer inzicht verkregen wordt en er een zzuivere afweging gemaakt kan worden.
Tot op heden schijnt Hazewinkel van de politieke bestuurders niets vernomen te hebben.
In ieder geval is het geduld bij de RvC van Soweco kennelijk verstreken, gelet op de dreiging op te stappen.

De RvC-leden die dreigen op te stappen zijn niet de minsten:

De heer drs. J.C. van Ek (voorzitter)
Beroep/hoofdfunctie: voormalig lid Executive Committee Fortis en voorzitter Hoofddirectie Fortis ASR Verzekeringsgroep N.V.

De heer H.J. Hazewinkel RA
Beroep/hoofdfunctie: o.a. voorzitter van de Raad van Commissarissen van TKH Group en lid van de RvC van Schiphol.
Mevrouw J.G. Beukers
Beroep/hoofdfunctie: senior consultant bij BMC.
Mevrouw dr. J. Engels
Beroep/hoofdfunctie: lector bij de faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.
De heer B.J. Kamp
Beroep/hoofdfunctie: directeur Gibani Beheer B.V.

Archief
Terug naar vorige pagina