Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
16-02-2015  

Mooi poep...

 

Je zal maar chronisch ziek zijn en in de WAO zitten. Mooi poep. Niet alleen het feit dat je chronisch ziek bent, maar ook dat je dus in februari al je eigen risico al kwijt bent. Maar gelukkig kun je bij zorgverzekeraars wel een betalingsregeling treffen. Doet iets minder “au”. Tenminste wanneer je niet voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten voor wat betreft de gekozen zorgverzekering. Want ik denk dat vooral de “knaken zorgverzekeraars” vast geen betalingsregeling willen overleggen. Dus die mensen hebben naast hun chronische ziekte ook nog een chronisch pijn in de neus van die deksel. Dan weet ik, dat de meeste chronische zieken ook nog eens in een top pakket zitten voor wat betreft de aanvullende verzekering. Weer mooi poep, want dat is dus extra duur.

Maar dan heb je de gezonde mensen. Moeten dus minimaal de basisverzekering betalen. En wanneer ze een beetje handig zijn en goed berekenen ook nog aan aanvullend pakketje met b.v. fysiotherapie er in. Maar ze zijn gezond, dus dat is elke maand “weggegooid geld”. En geld weggooien, dat is ook mooi poep.

Al geeft het hen wel het goede gevoel, solidair te zijn met de chronisch zieken, want daar gaat o.a. heel veel van dat “zinloos” betaalde geld heen. Maar dan blijft er nog een bak “zinloos geld” over.
Rest de vraag waar dat “weggegooide geld” nu elke maand heen gaat.
Om te beginnen naar een veel te duur zorgsysteem wat wij dan zorgverzekering noemen. De volgende vraag is hoe het mogelijk is, dat wij deze zorgelijke situatie zo hebben laten ontstaan.

Er was eens een ziekenfonds waar iedereen in zat, tot een bepaald inkomen. Daarna moest je je particulier verzekeren. Maar dat werkte volgens de oude socialisten ongelijkheid in de hand. Moest dus op de schop en de uitgekookte zakenmensen (zowel uit het linkse als rechtse kamp) zagen daar brood met kaviaar in.
Hoppa en de ellende was begonnen. Toen kwam de grote groep “knaken Nederlanders” om de hoek kijken. Die wilde weer “keuze”, collectief, goedkoop, zelf bepalen wie wat en waar.
Om een lang verhaal nog langer te maken: Het gevolg is: 5 grote, kartelachtige zorgverzekeraars, die via onderlinge onderverdelingen, rookgordijnen, onduidelijkheden etc. uiteindelijk 54 UZOVI nummers hebben weten te creëren. En elk UZOVI nummer staat voor een verzekeringsmogelijkheid.
En elk gedeelte van ons mooie Nederland is weer door het kartel verdeeld. MENZIS is b.v. Oost Nederland. Maar we hebben de oneindige keuze en daar gaat het om. Vrijheid van keuze.
Dan komt er ook nog eens bij, dat Nederland één van de beste, zo niet dé beste zv van de wereld heeft. Kost ff wat maar dan heb je ook wat. Maar dat is bijzaak.

Hoe komen we hier uit?
Het z.v. moet op de schop. Eén ziekenfonds met daarin een door de overheid geregeld pakket! Met nadruk: door de overheid! En dat zeg ik als liberaal. Dit moet geregeld worden door de 2e en uiteindelijk de 1e kamer dus. Niks meer door al die zv. maatschappijen.
En wanneer je dat ziekenfondspakket niet goed genoeg vind, ga je dan lekker extra bij verzekeren. Ongeveer gelijk aan het Belgische systeem.

Conclusie: privatisering is goed, maar met het zorgsysteem en de NS, hebben we de plank mis geslagen..

Je suis Chris…
 

Archief
Terug naar vorige pagina