Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
22-11-2012  

Hebbuh, hebbuh, hebbuh…


Hebbuh, hebbuh, hebbuh…roept Chris
Onze ouders deden het al voor. In de na-oorlogse periode kregen de mensen het ten tijde van het Kabinet Cals pas beter. Daarna ging het snel met consumeren en bezitsvorming. Vooral de VVD bevorderde het eigen woningbezit. Via belastingaftrek werd/wordt dat fors gestimuleerd. De hypotheekberg is nu ruim 600 miljard euro en een groot deel zelfs aflossingsvrij. De bouwers, banken en aandeelhouders werden er flink rijk van. Kleinere 'krabbers' probeerden via Icesave wat extra te incasseren.

De loonheffing van alle werknemers staat garant voor de belastingaftrek biij hypotheken. Ook zij met een laag loon, die niet konden kopen en noodgedwongen in een huurhuis bleven zitten, droegen/dragen daardoor fors bij.

De achtereenvolgende kabinetten lieten de staatsschuld oplopen, maar het kabinet van Agt/Wiegel spande in deze de kroon en daar zat geen enkele 'Rooie Rakker' in!

Nu moet worden ingeleverd en dat haal je bij de massa, want dat tikt het snelst aan. De echte rijken zien hun inkomen/bezit slechts dalen door lagere dividend en lagere aandelenkoersen.

Ook via de woningbouwcorporaties moet in 2017 zo'n 17 miljard euro worden opgehoest in de kas van 'Vadertje Staat'. En Chris, wie betaald dat gelag?

Red.

Geachte red.

Bedankt voor de upd.
Dus waar is het begonnen (oa) met die lui die mooi dachten: geen aflossing, alleen aftrekbare rente, dus ik kan mooi een nieuwe auto, tv, keuken etc kopen. Gready dus (hebbuh) Ben ik blij dat ik altijd heb afgelost, beetje bij beetje…. Ja en dat Icesave gedoe: ik moet bekennen, dat heeft mij ook 2 slapeloze nachten en ongeveer € 65 gekost. Maar dat is allemaal best goed gekomen voor mij. Risico spreiden en niet het onderste uit de kan willen hebben. Buffertje aanleggen. En het is niet alleen het CDA en de VVD die de boosdoeners zijn hoor. Vooral het hele uit de hand gelopen sociale systeem, wat nu anno bijna 2013 helemaal vast is gelopen. Het kon niet op, de hemel is de limiet. Ja en dat moet nu terug gedraaid worden en dat doet pijn. En we betalen met z´n allen het gelag. Want wat hebben we gelachen de afgelopen 20 – 30 jaar… Maar we stonden er met z´n allen bij en keken er naar en we vonden het prachtig en consumeerden en misbruikten er flink op los. Voetballen de nationale sport? Vergeet het: belasting ontduiken (lees o.a. zwart werken, sociale voorzieningen misbruiken), dat is/was de nationale sport. Het socialisme heeft gewoon een andere draai gekregen anno nu. Maar nog een jaartje of 3, 4 en dan gaat het allemaal weer goed komen. Maar die onzin van 1980 tot 2008 zal hopelijk nooit meer terug komen.
Vind ik.. vandaar

Chris.

Update:
De Icesave-spaarders hebben hun saldo vergoed gekregen door de Nederlandse Staat, de belastingbetaler dus!
Overigens zal de toekomst moeten uitwijzen of IJsland dat ooit nog terug betaald.
Hiernaast een Link naar de geschiedenis van de hypotheekrenteaftrek.>>
Een product dat met staatsgoedkeuring door de 'zakkenvullers' in de financiële markten werd ontwikkeld voor winstoptimalisatie en niet door de consument, die werd verleid tot het aangaan van te hoge hypotheken zonder aflossing. Het is te simpel, om dat net als Chris doet, als Gready... af te schilderen. Dan is de jacht op één procentje extra rentewinst via een schimmige bank in IJsland eerder als Gready... te beschouwen.

Red.

Update:
Hallo meneer Red.

Juist, nu hebben we elkaar. Ik citeer: “zakkenvullers van de financiële markten”.
Ik wijs ook met de dikste vinger naar die (gewiekste) lui. Al jaaaren ben ik een met een Jihad bezig tegen deze gasten. Lees banken. Met als toppertje dat ik een paar jaar geleden geroyeerd ben bij de RABO. Ik had zgn. “misbruik” gemaakt van hun aanbiedingen. Lagguh.
Verder hebben de banken er de pest aan gehad dat met afloste. Deed ik dus ook regelmatig. Met alle gevolgen van nu. En nu moeten ze wel, terecht opgelegd door de/een overheid. Daarnaast ben ik een internetshopper v.w.b. spaarrekeningen enzo. Vind ik leuk. T.v. kijken is niet zo mijn hobby. Vinden de banken ook niet leuk. Met Ice save ging het even mis. Maar ik ben ook belastingbetaler…
Dus ik ben het gedeeltelijk wel met je eens. Maar de samenleving dobberde lekker mee met die “welvaart”. We wilden steeds meer, meer en meer. Daar blijf ik bij. Dus daar gaan we elkaar niet proberen te overtuigen. En de toezichthouders stonden er bij en keken er naar.
Maar gelukkig is dat afgelopen. Een harde les… Dank zij openbaarheid van en het internet…
Op naar het nieuwe stadhuis, Almelo Nouveau en het nieuwe Heraclesstadion met Hornbach en een boulevard met een speelgoedwinkel. Maar da´s een ander verhaal…
Thx.. Chris
 

Na jaren in een teveel maatschappij geleefd te hebben, waar dus uiteindelijk het Nederlandse kasboekje voor meer dan 40 MILJARD!!!! in het rood staat, moeten we nu dus een aardige stap terug. Iedereen is verantwoordelijk voor dit debacle en vooral die socialisten van de PvdA (Partij van/voor de Armen). Het kon allemaal niet op, meer, meer, meer en dan nog een beetje meer, meer. Men was niet tevreden met een oudere t.v. een mooi 2e hands autootje, Het motto “nieuw kopen kan altijd nog…”.IKEA keuken en badkamer zelf in elkaar geknutseld. Lekker mijn huis afgelost telkens. Alles van de bank, niks is afbetaald. Met als toppertje laatst een stel die een “over de top hypotheek” hadden genomen, om de bruiloft te kunnen betalen. En dat ging niet om 3 duizend euro’s!! Wie maakt me nu wat? Crisis? Hoezo? Dus die "gready" gasten zijn verantwoordelijk voor de huidige crisis en die lees ik hier het hardst schreeuwen.
Dus de mensen die aanklopte bij de banken om vooral veel geld te hypotheken. Die banken zijn gewoon ondernemers die dus geld willen verdienen en dat deden ze. Maar of dat helemaal Halal was? Nee dus, maar de toezichthouders stonden er bij en keken er naar…
Dus…..

En neefje Harry de Olde (PVA) begreep mij even niet. Zijn mail: “Hallo Chris, is er iets in je geknapt of zo? Je begint je de laatste tijd wel heel erg vreemd te gedragen. Wie had dat ooit gedacht van de van oorsprong linkse de Vries. Een geruststelling.......je bent nog lang niet van mij af..
Met vriendelijke groeten, Harry de Olde..”


Happuh naar de baas Harry? Van oorsprong links is ook zo oordelend. Klopt ik had ooit eens, toen het nog kon, vrij linkse, progressieve ideeën. Maar die “progressieve” ideeën heb ik nog steeds, maar of die nou links of rechts zijn? Er is dus niets in mij geknapt, maar ik heb wel een voortschrijdend inzicht. Ruim 40 miljard in het rood! Normaal was Nederland al failliet. Linksom of rechtsom of recht door: er moet dus echt bezuinigd worden. Punt. En niemand vind dat leuk.
Ik vind het ook niet leuk, dat ik nu vaker de fiets moet pakken, om mijn boodschappen bij de Aldi/Lidl te moeten doen. Ik doe dat ook veel lieverder met de auto hoor… ik niet om de 2 jaar weer een nieuw platte beeld scherm kan kopen, of mijn 2 jaar oude schoot computer weer kan dumpen en een nieuwe kopen en mijn 5 jaar oude keuken niet kan vervangen en mijn 3 jaar nieuwe auto niet kan vernieuwen en mijn I-foon 4 niet kan vervangen door een I-foon 5 en mijn I-pad 3 niet kan vervangen door een I-pad 4 en meer van dat soort hebberig zaken. Dat ik niet meer kan krijgen waar ik recht op heb, maar genoegen moet doen met zaken wat ik nodig heb. Nou zoiets dus.
En eindelijk dus dat nieuwe stadhuis. Maar daar zijn we het dus niet met elkaar eens.
Vind ik…

Groet’n Chris
 

Redactie:
Lees ook: 'De geschiedenis van de hypotheekrenteaftrek'
en
Lees
hier wat Robin Fransman zegt over het kapot bezuinigen van de economie. De krimp van de lonen in Nederland werkt averechts, terwijl in Duitsland de lonen juist extra verhoogd worden om de binnenlandse bestedingen op peil te houden. In Nederland wordt de aandacht louter op de export gericht, terwijl er al een groot overschot in de betalingsbalans is. Volgens Fransman zet alleen bezuinigen op de overheidskosten zoden aan de dijk.

Over Robin Fransman:
In het werkende leven ben ik Adj-Directeur van Holland Financial Centre. Ik schrijf hier over (politieke) economie, financiering van verduurzaming, pensioenen, banken, Groene Investeringsmaatschappij, financiering rëele economie en wat daar zoal bij hoort.






Archief
Terug naar vorige pagina