Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
03-12-2013  

Groet´n uut Taiwan 3...

 

Mis ik Almelo? Om helemaal eerlijk te zijn, eigenlijk van geen meter. Ik zou best even weer een bakkie willen doen met de “ buuv’s” om weer bij te praten over de buurt, een saunaatje pakken (hoewel ik me hier in de bergen ook het rambam zweet met al die colletjes van de 3e en 2e categorie).
Natuurlijk, de kleinkinderen in het echt knuffelen is vele malen beter dan via Skype. Radio Rumoer bij rumoeren. Wanneer het uitgezonder wordt, liggen Hanny en ik al te ronken… Even een patatje scoren bij Henkies Friet aan de Sumpel. Alhoewel we scoren hier soms ook wel eindelijk een echte friet. Twas ff zoeken, maar echt missen.. Taiwan is naast andere dingen, gewoon een groot culinair avontuur.
Wanneer het Chinees niet zo’n niet te leren taal zou zijn, zou ik eigenlijk best in Taiwan kunnen wonen. Neem nou b.v. het woord “ push”, duwen dus. Dan het je een beginkarakter dat het zelfde is, maar dan komt het. Je kunt een gewone deur openduwen, maar ook een elektrische deur, een draai deur, dan nog een kar duwen, een rollator, een invalide kar een viskar een knop. En zo kun je nog wel even doorgaan. Kijk, zo kom ik ook aan de ruim 10.000 karakters. Wanneer je alleen al 5000 karakters kan schilderen, want van schrijven is hier geen sprake hoor. Chinees schrijf je niet, dat teken je, dat schilder je…. Ik ben laats even op een Chinees toetsenbord tekeer gegaan.. Dat was heel even maar. “ Godskoelere” of in dit geval Buddahskoelere dus, ik ben te oud voor die ongein.. Engels dus en verder handen en voeten, daar ben ik goed in. En die Taiwanners zijn overvriendelijk… Daar word ik zelf verlegen van… Ik hou het op qwerty.
Gelukkig zit die omschakelknop ook op Chinese computers.

Maar nu terug naar Almelo. Het gemeentehuis groeit aardig zo verneem ik.
Het Heracles stadion is nog steeds “gezeik” omdat de lokale detailhandel nog steeds de eigen broek niet kan ophouden en bang is dat het centrum daardoor leeg loopt. Nou, als het centrum door detailhandel in het nieuwe stadion gaat leeglopen, dan doet de middenstand het in centrum toch iets verkeerd. En dan weer dat eeuwige “ Ja, maar” en het “ Chris, ga jij maar fietsen, jij begrijpt er niks van…”
Nu lees ik dat een paar “mekkeraars” Hornbach hebben weten tegen te houden via de Raad van State. Nou ja, dat is hun democratisch recht, maar het is toch uitstel van executie. Ik ben trouwens meer een Praxisman dan een Gammaman, dat zeg ik. Maar het in Utrecht ervaring met Hornbach en dat is ook niet mis.
En dan de bak met de aanbiedingen “ Nu van 120 euro voor 90 euro, terwijl hetzelfde product 3 maanden geleden nog 70 euro kostte.. We willen gewoonweg besodemieterd worden.
Ook dat bij webwinkel A een bepaald product 129 euro kost en bij webwinkel H hetzelfde product 89 euro….
En mekaar de zwarte Piet toe spelen, maar dat kan volgend jaar ook al niet meer… Groet’n doar in Almeloooo

Chris…

Fotoreportage (4 foto's)...

 
10-12-2013  

Groet´n uut Taiwan 4...

 

En wie mij wil volgen? Kan op Facebook hoor….
En ome Gijs dus politkus van het jaar: Gun ik hem helemaal. Best leuk dat de 1e 2 plekken door toch wel liberalen wordt aangevoerd. Maar aan de andere kant, ach Almelo anders.. Toch weer een select leesgezelschap, dus wat is de waarde. Het zou door TcTub, Alo’sNieuws, Alo’sWeekblad, Roskam (bestaat die nog? TwR3, allemaal gedaan moeten worden.. Dan kun je pas representatief zijn vind ik..
Maar ome Gijs helemaal goed en nu niet verder zeuren… Gaan we verder: Scoor ik hier weer voor weinig een TaipeiTimes, want de Telegraaf is hier eindelijk eens niet te koop in Taiwan, maar Heineken wel, lees ik dat een of andere rijke Arabier, zo’n oliearabierboer, een fonds heeft met tig-miljoen, waar hij elk jaar een of andere president uit een Afrikaans land een prijs van goed gedrag geeft. Die prijs is dan een miljoen dollar ofzo. Goed gedrag betekent dus, goed leiderschap, anti corruptie en dat soort het land ten goede komende zaken. Nou, de lol is dan wel, dat de afgelopen 8 jaar geen enkele president dien prijs heeft mogen cashen!!! En daar moeten wij dan ontwikkelingsgeld aan uit geven.
Denkutnie… Afrika is een eindstation… Doodlopende weg.. bodemloze put. Wat is er de afgelopen jaar dus eigenlijk verbeterd? Ok, de apartheid is weg, maar verder is er dank zij onze ontwikkelingshulp het alleen maar slechter geworden. Dus alles op een rij zettend, de afgelopen 40 jaar ontwikkelingshulp beschouwende, wij zijn dus de schuld van al die ellende daar. Mooie ontwikkelingshulp hebben we gegeven. Van de regen in de stortbui, tussen het schip en de wal en die kraan is staat nog steeds open en de dweil hebben ze al lang weggegooid. Wij hebben dus met al ons geld, die ellende gewoonweg onderhouden! Aflaat is het, gewoonweg, als het ons maar een goed gevoel geeft. Nou schop ik een heleboel mensen tegen de lange tenen, maar denk hier maar eens over na, voordat we weer kleertjes gaan verzamelen en weet ik wat voor een gedoe. En egotripperij…. En ik ben al aan het fietsen… Ik heb ooit eens een bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeente meegemaakt. Daar werd al gezegd, dat we het eerst dichter bij huis moeten gaan zoeken, met onze ontwikkelingshulp. Dat schiet tenminste op. Ok, België gaat inmiddels redelijk, Frankrijk ook, Spanje en Italië hebben nog een weg te gaan en Griekenland ook nog wel. Ierland en Portugal kunnen redelijk de eigen pantalon ophouden dus we krijgen nu de Balkanlanden en misschien wel Marokko en de Oekraïne en Tunesië enzo..
Alhoewel ik heb het ook wel even gehad met die Arabieren, maar goed..
Maar dan langzaam… Echt niet verder weg.. en zo moet het… (nmm).

Stemadvies blijft VVD..
Madawejwel…

Groet’n Chris

Fotoreportage (5 foto's)...

 
17-12-2013  

Groet´n uut Taiwan 5...

 

En dan die kapsones van die lui uit Verweggistan. Laatst ook uit de Antillen. Nou ze mogen zelfstandig zijn hoor, helemaal en ook wel met een beetje hulp van ons. Niks mis mee. Maar laatst werd er een klacht bij de omroepraad ingediend dat de VARA (geloof ik) als omroep te weinig aandacht aan de Antillen besteedde. Nu vraag ik je! Waar ze de moed vandaan halen!!
Nou was het antwoord van de VARA heel simpel: “Dan zenden we opsporing verzocht een keer extra uit”. Nou, dat schoot de Antilliaanse gemeenschap dus weer in het verkeerde keelgat… Wordt ook vervolgd.

Maar nu we het over leuk zijn hebben. Neem die eikel (nmm) van een Gordon nou eens. Nou vind ik on- en persoonlijk die Gordon helemaal een kneus, altijd al gevonden, maar wat hij nu met die Chinese jongen heeft geflikt(kert). Ik vind het schandalig. Die hoomooo van een Gordon denkt altijd lollig te zijn over de ruggen van anderen. Net Paul de Leeuw toen, maar die heeft geleerd. Wat helemaal jammer is, dat hij op die manier al de homofoben zoals die maf van een Poetien enzo, helemaal in de kaart speelt. Jammer hoor, eikeltje Gordon.. En lekker makkelijk om over de ruggen van anderen te “scoren”.

Maar gelukkig hebben Han en ik hier in Taiwan er weinig last van. Meer in de digitale kranten staat het een en ander, maar die kan ik niet lezen..
Maar meneer Gordon, een excuus zou je staan. (nmm)

En over Almelo: ach dan toch maar die 2e ring op het Heracles stadion? Een opa van 78 die zijn pensioen aan het opkrikken was met een hennepkwekerijtje op zolder. Gedoe binnen de PvdA door die Jaap Stapel.
Goed gedaan Jaapie, maak er maar een flinke zooi van. Hoe grotere puinbak bij de PvdA hoe liever het mij is… Die zooi aan de Parallelweg. En dan al die mekkeraars. Zag ik laatst een geshopte foto op facebook, van iemand die helemaal niet eens was met iets.
5 gieren met de hoofden van het college van b&w voor het gemeentehuis. En dan een opmerking op facebook van iemand dat Almelo beter kon investeren in haar, dan in het centrum! In plaats dat ze trots zijn op ons Almelo… Dat eeuwige minderwaardigheidscomplex van die Almeloërs, dat Calimero gedrag.
En verder nadenken dan hun neus lang is kunnen ze niet, want wanneer ze dus het college “ zakkenvullers” noemen en de raadsleden ook, dan begrijpen ze van het hele democratische bestel ook helemaal niks. En daaruit moet ik dan weer concluderen dat ze óf de lagere school zelfs niet afgemaakt hebben óf te veel aan de drank/dope zitten.
Kzal het nog 1x proberen uit te leggen. Kijk: in Almelo hebben we een democratisch stelsel. Men kan kiezen wie men in de raad cq college wil hebben. Dat kiezen heet stemmen en kan bij de gemeenteraadsverkiezingen.
(Volgend jaar) Ben je het dus (in grote lijnen eens met het CDA bijvoorbeeld, al kan ik mij dat niet voorstellen, of met de SP, wat ik mij al helemaal niet kan voorstellen, of weet ik veel met wie, dan ga je minimaal stemmen. Helemaal mooi is wanneer je je inzet voor die partij en sterker nog, ga een eigen partij stichten en doe mee met die verkiezingen.
Heb ik ook gedaan, dus ik weet wat het is, als ervaringsdeskundige.
Daar kan ik en de rest respect voor opbrengen. Maar dat stomme “wildersgeschreeuw” met al die oneliners, daar heb je niks aan en daar schiet je niks mee op. En ook daar heb ik ervaring mee.
Dus: Ga vooral stemmen volgend jaar, want wie niet stemt heeft ook geen stem en moet vooral zijn/haar mond houden…

Stemadvies blijft VVD..
Madawejwel…

Groet’n Chris
, vanuit Taiwan

Fotoreportage (8 foto's)...

 
25-12-2013  

Kerstgroet´n uut Taiwan (6)...


Kerstboom van cd's
 

Toch ff terugkomen op Nelson Mandela. Hij zal langzaam toch wel in de gedachten verdwijnen... Net zoals de val van de muur.
En dat is misschien wel goed ook. Zoals Marten Luther King, Kennedy, 1e maanlanding, twin-towers, 2e wereldoorlog met de daarbij behorende holocaust. al wordt die herinnering mij een beetje te veel in herinnering gehouden.. Hij heeft geen beweging zoals de Zionisten achter zich, die e.e.a. elk jaar levendig houden. (Oeps, maar daarover later nog eens..) Maar vergeten zal het nooit..

En zo mijmerend in de Taiwanse tropen moet ik toch eerdere uitschrijfsels iets nuanceren. Ook hier heb je van die asociale milieuterroristen die hun zooi gewoon in de berm gooien.. Aan de andere kant heb je hier ook militaire dienstplicht en die gasjes gaan na hun basis schuttersputje graven en wat kogeltjes knallen de sociale dienstverlening in, waaronder dus zwerf meuk opruimen. En daar krijgen ze dus wedde voor. Licht gestraften kunnen kiezen uit een normale bajes of een werkbajes waar ze dus mooi parken kunnen aanleggen en ook veel zwerf meuk opruimen. Na een orkaan of aardschudding gaan ze allemaal zooi opruimen.
Ook heb je hier gewoon Jan met de Pet en Mien met de Muts, die gewoon een zaterdagje zwerfvuil gaan ruimen. Gewoon voor de lol. Moet je in Kaaskoppenland eens mee aankomen. Ja zo nu en dan gaat 1x per jaar vooral voor de verkiezingen, de gemeenteraad een zaterdag zwerfvuil opruimen. Net voor de lol maar voor de media. Alhoewel het rete gezellig was en ook heel lollig…

En verder is moslim niet zo’n hot item hier. Trouwens geloof helemaal niet. Katholieken en ander christenen, Joden, Hindoes, boeddhisten- en ook wel moslims vooral uit Java zijn allemaal aanwezig. christenen prominent met hun kerken vooral in tribal gebied. En die doen en deden veel goed.
Vooral op onderwijs.
Over het moslimgeloof denk ik dat de Taiwanners vooral veel naar de TV kijken en de media volgen. Ze hebben dus geen hoge pet op van die lui.
Wanneer een moslim zich gewoon goed gedraagt en hooguit een hoofdoekje draagt is het prima, maar een burka of chador wordt hier niet toegestaan.
Punt. Een vette moskee met zo’n dikke pijp erop kan/mag dus echt niet.
Ik heb begrepen dat ze vooral naar het westen kijken en van onze problemen voor willen zijn, door ze bij het begin al heel kort te zijn.
Nu is het ook evident, dat waar het in de wereld ook zooi is, er bijna altijd wel moslims of laat ik het goed uitdrukken, zich moslim noemende idioten bij betrokken zijn. Ik ben net weer bezig met een boek over recentelijk Afghanistan, omdat ik daar heen wil. Maar Allah de Pemig, die Taliban. Dat zijn echt geen moslims. Dat zijn gewoon een stelletje misdadigers. Kun je dat spul eigenlijk nog wel mensen noemen?
Maar waarom hoor ik nou niet een sterke veroordeling uit de Moslimwereld in het westen? Mis ik iets?
Laatst een moslim militair die niet naar Afghanistan wilde, omdat hij dan de kans liep op zijn “moslimbroeders” te moeten schieten. Nou dat spul van een Taliban wil ik niet in de familie hebben. Hij is inmiddels ontslagen zo lees ik in de digitale krant van Nederland. Ik hoor niks vanuit de Saoedische hoek? Wie zwijgt stemt toe? Wat gebeurd er in Jemen?
Een ouwe moslimzak van een jaar of 45 trouwt met een jong meisje van 13 jaar. En dat is geen uitzondering! (CNN van 2 dagen geleden) En daar moet ik dan respect voor opbrengen, omdat het in hun cultuur is?
Enfin, prettige feestdagen allemaal..

En stemadvies: Hilary Clinton. Madawejwel..

Groet’n.. Chris

 

Fotoreportage (4 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina