Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
03-12-2008  

Over: politiek, burgerlijk ongehoorzaam en...

 

Over: politiek, burgerlijk ongehoorzaam en baldadig.

Zo, de storm is voorlopig even gaan liggen. Er komt dus een extern onderzoek naar de grond aankoop van ome Anthon.(CDA hoor en niet PvdA!!) Laat ik die even afwachten voordat ik verder ga met mijn aftreed mening.

Kijk, je hebt liegen, de waarheid spreken en politiek. Dat zijn drie heel verschillende entiteiten. En ik kan het weten, want ik heb er aan mee gedaan. Aan de politiek dus….

En als een gebouw over pas een jaar of 10 wordt afgebroken, wat let mij dan om daar die 10 jaar een nering te drijven? Daar begrijp ik ook even niks van. Bang dat ze die huurder er dan niet uit krijgen? We wachten op antwoord…..

Maar het is wel zo, dat elk patatje die Ahmet O. in zijn eettent verkoopt, die niet verkocht wordt aan de overkant in de eettent van Torny.
Elk persoon die op het terras zit van Ahmet, zit niet op het terras van de Waag te versnaperen.

En de grote 5 rondom het Torny imperium, tsja, die betekenen nu éénmaal meer voor het hele horeca gebeuren van Almelo dan zo’n simpele Ahmet O. die een shoarma tent wil beginnen voor maar 10 jaar en dan weer weg moet.

En, daar moet ik ome Menno (Knip, VVD!) gelijk in geven, maar het is een open deur, elke horeca boer is een geval apart.
En dat Torny al 4 jaar op een vergunning zit te wachten en inmiddels dus al 4 jaar zonder vergunning draait. Ik weet de achtergrond niet, maar wanneer ik nog in de raad had gezeten, dan had ik daar beslist de hoed en de rand van willen weten.
Gevoelsmatig klopt er geen ruk van, maar het hemd is nader dan de rok. En waar rook is is vuur en wie niks te verbergen heeft, hoeft niet als een bange wezel de zij-ingang van ons stadhuis door te vluchten. Wat een afgang vond ik dat. En dat voor een burgemeester! Nee ome Menno, zwaar min puntje en eigenlijk wel tekenend.
En die voorlichter S. mag ook een schop met het voetje krijgen, maar dat zal wel gebeurd zijn…
En daar betaal ik mijn dure centen aan???? Pff, tzal wat….

We wachten de antwoorden gesteld in de analyse in TcTubantia maar even af, maar het hele gedoe blijft mij een gek buikgevoel geven……
Riekend naar een beerput….

En dat gedoe rondom dat terras van de 4 vensters, daar weet ik toevallig wel alles van. Dat speelde al in mijn tijd. Daar klopt dus geen ene ruk van, maar ze komen er nu al enkele jaren mee weg.
Als ik de achterburen was, ik zou dus regelmatig gaan voet/basket-ballen in mijn tuin oh oh per ongeluk gaat de bal over de schutting in de soep van een duur betalende 4 vensters gast.
En dit ballen gaat beslist tezamen met minimaal 110 decibellen aan house, trance hiphop of Andre Hazes.
En dan vergeet niet dat ik bij terrassig weer beslist een rokende BBQ in mijn tuin zou houden…
Kuch, kuch…

Let wel, ik heb een hele hoge pet op van Xandrien van Woudenbergh. Die griet werkt knetter hard en loopt haar mooie benen finaal regelmatig uit haar lijf, maar dit terras verhaal klopt ook even niet. Maar zo’n meningsverschil komt in de beste relaties voor toch?

En dan dat hekwerk tussen een privé woning en het Dock19. Die tent (heel lekker eten op vrijdag en voor weinig) is van Jan Hammink van het theaterhotel of van zijn dochter of misschien wel van zijn nicht.
De rechter heeft beslist dat dat hek daar weg moet. Kijk, als ik daar had gewoond, had ik een slijpschijf voor weinig bij de Praxis/Gamma/Multimate gehaald en mijn zoon met die rechterlijke uitspraak in de hand voor het hek gezet. En nadat ik de media had uitgenodigd en had afgewacht, met die slijpschijf even dat hek weg gestraaljagerd.
Voor die gein had ik wel een paar dagen gedoe voor over.

Volgens het college wordt niet met twee maten gemeten. Zou ik ook zeggen als ik college was, maar toch…
Blijkbaar is de millimeter bij Torny een beetje anders dan de millimeter bij Ahmet O. of Dock19.
Ome Menno: (Knip, burgerpapa VVD) “Situaties die identiek lijken, zijn dat vaak niet.”
En als je lang genoeg brainstormt, dan kun je er gewoon een goede draai aan geven.
In de volksmond ook wel: recht lullen wat krom is en krom lullen wat recht is….

En waarom blijft Tubantia nou zo negatief schrijven over Heracles.
Met 4-0 verliezen van die miljoenenclub PSV uit dus, vind ik een hele knappe prestatie.

Groet’n en tot dinsdag in de raadszaal?

Chris…

P.s. Sorry neef Bert (Hümmels, LeefBaarAlmelo) je had ook wel wat willen vertellen bij Zembla hoor ik achteraf, maar die wous van een SP was je nét te vlug af en ach ja, de nietszeggende SP scoort nu eenmaal beter dan ons LeefBaarAlmelo, helaas…
Ga toch weer samen met de PvdA man en toon eens ballen…

 
07-12-2008  

Over: één grote familie, geweldig en (on)zin

 

Nou moet je toch ophouden. Loop ik al jaaaaren mee in de lokale politiek en kom er nu pa achter dat ome Anthon (Sjoers, wethouder CDA en gaat over grote stadse zaken) een zus heeft die met ome Henk (Slettenaar, opperhoofd CDA) is getrouwd. Ja, juist, de papa van neefje Typisch die de baas is van de geweldige Typische. Wat dat met elkaar te maken heeft weet ik nog niet, maar ik wil het even gemeld hebben en ik suggereer nog helemaal niks, behalve dat we toch dus wel één grote familie zijn, toch?
Dan zijn er nog enkele andere familie en vrienden banden, dus ik krijg weer helemaal gelijk: we zijn in Almelo één grote familie en vrienden groep. Mooi man….
Al riekt dat hier en daar toch wel een beetje naar incestueuze handelingen en andere kruisbestuivingen die tijdens verjaardagspartijen geregeld worden.
Wie zei dat ook al weer: “Dat doen we zoo in Almeloo”?
En binnen de beste familiebanden komen er wel eens onenigheden voor, toch?

En nou is bijvoorbeeld nichtje Xandrien pissig op mij, omdat ik volgens haar de zaak maar via één kant hoor en belicht. Natuurlijk zitten aan alle verhalen twee kanten en soms nog wel meer hoor (zij, boven, onder, achter, voor) en ik kan mij niet helemaal 100% herinneren dat hele verhaal over dat terras achter de 4 vensters. Mooi terras overigens, maar dat heb ik al vaker gezegd. En ik doe ook mee aan de nationale sport: manoeuvreren binnen de marges van de regelgeving die in Nederland nog grotere bagger is dan in Gambia, om een dwarsstraat te noemen.
“Wie zonder zonde is werpe de eerste steen” heeft ooit eens een groot filosoof gezegd. Nou die staan kan ik niet werpen.
Maar nu zijn er mensen die denken, zolang ze maar over mijn fiets lullen en niet over mij l*l fietsen, vind ik alles best.
En een bekend Amerikaans mediaman vertelde laats: “Het maakt niet uit wat ze over je praten, als ze maar over je praten”.
Daarom denk ik dat de groep rond Jan Torny ook geen mediaberichten hebben doen ventileren.
Ik zou het in ieder geval anders aan pakken en de aanval als de beste verdediging in zetten en ook via de media. Want de media en de tegenstanders doet hetzelfde……..

Maar even terug op de familie banden.
Nogmaals de drie entiteiten: liegen, waarheid en politiek. En natuurlijk is er de vriendjes politiek. Tante Meta (de ega van wethouder Bert Kuiper (PvdA) is ook helemaal prominent aanwezig bij allemaal zaken in Preston en zo en via het wijkgebeuren in de Schelfhorst. Nou en? Is er soms iemand anders die die klus op zich wil nemen? Die moet zich dan vooral melden. Tante Meta doet het prima en aangezien het hemd nader is da de rok, zou het kunnen zijn dat e.e.a. sneller en beter geregeld wordt.
En dat ome Anthon tijdens een hapje en een drankje in het Wetshuis, Vier Vensters of weet in waar in Almelo, Den Haag of Brussel zaken regelt, zal mij een worst wezen. Als het maar geregeld wordt. En dat Jan Smit voorzitter is van ons Heracles en ook nog eens broer is van Kees Smit, de tuinmeubelen gigant die ook nog voor niets een stuk grond aan zijn dochter heeft gegeven dat uiteindelijk betaald is door een projectontwikkelaar die weer goede maatjes is van ome Athon die weer een stukje grond heeft gekocht van ome Kees en zo via die deal weer een lapje grond heeft gekocht van een andere bekende projectontwikkelaar om zijn tuin uit te breiden en dat allemaal voor weinig.
Maar ik blijf benieuwd waar hij zijn bank gekocht heeft. Maar dat hij niet veel geld over had, weet ik ook, want ik kwam hem toen tegen bij de Praxis, omdat hij hoogstwaarschijnlijk zelf zijn behang moest plakken. En ik ben niet jaloers op die baan als wethouder, want het is echt een 80 urige werkweek. En helemaal die van ome Anthon, want die zit als een spin in het web alles op elkaar af te stemmen… Je wilt niet weten en ik weet het inmiddels zo ongeveer, maar heb beloofd niet alles te vertellen en dat doe ik dan ook niet. Zo maak ik mij nu ook niet veel zorgen meer over dat integriteits onderzoek, al verdient het de schoonheidsprijs niet echt….

Enfin de kern is: Wij kiezen een regering van Almelo. CDA een redelijk grote partij, dus mag twee wethouders afgevaardigden. We hebben het gemakshalve maar even niet over het dualistische systeem…
En dan komt al snel ome Anthon om de hoek zeilen. Wat die man voor een netwerk heeft! Geweldig. Wat die man allemaal voor elkaar heeft gekregen! Geweldig. En hoe hij de mensen weet te enthousiasmeren! Geweldig. Ik heb hem meegemaakt! Geweldig…. En hij weet recht te lullen wat krom is en krom wat recht is… Geweldig!
En let op mijn woorden, die monorail krijgt hij er ook nog door, al ben ik daar geen voorstander van. Maar daar over een volgende keer….

En hij komt er altijd dus weer meer door. En hij kent iedereen en iedereen kent hem. Tot in Brussel aan toe (En soms Straatsburg, maar dat is ook een ander verhaal) Geweldig!
En neem van mij aan, hij komt er nu ook weer mee weg, met die grondaankopen.
Het zal wel zo zijn: “Het verdient de schoonheidprijs dus niet, maar… bla, bla, bla” En we gaan met z’n allen weer gewoon over tot de orde van de dag. Jan Torny gaat nog een paar jaar wachten op zijn terras vergunning en intussen blijven de achterburen balen en blijft elk geval een verhaal apart (volgens ome Menno dan..) En blijven er burgers zich opwinden en zich te kort gedaan voelen…..

Zo gaat het al jaren en zo zal het ook nog wel jaren gaan.

En PvdA wanneer gaat er nou eindelijk eens wat gebeuren aan het stappenplan van het Hof88?

Groet’n Chris.

En oh ja, in een column zoals deze mag je onzin verkopen, de zaak slechts aan één kant belichten, sterker nog, in het complete donker bekijken…
En je mag het helemaal niet met mij eens zijn…. Graag zelfs…
Ben ik blij dat ik met niemand meer wat te doen heb en echt geen vriendjes met iedereen hoef te zijn….

 
13-12-2008  

Over: boos zijn, mediatraining en mee likken…

 

Pfff, gelukkig is nichtje Xandrien (mededinger in o.a. de 4 vensters) niet boos op mij. Ik kan weer rustig slapen. Maar toch blijf ik er bij dat loze opmerkingen en eenzijdige belichting van een zaak, een zaak wel aan het rollen kan krijgen en duidelijkheid kan verschaffen.
Maar ik blijf ook benieuwd waar ome Anthon (weth.. stadzaken CDA) zijn bankstel heeft gekocht. En ik meen dat hij zijn flatscreen bij de Media markt heeft gehaald…
En het wordt helemaal lachen: ome Menno (burgemeester Knip) vindt aanpak van Zembla niet kunnen. Het leuke is, dat hij dat rustig mag vinden, als hij het maar aangeeft bij de gevonden voorwerpen.
Maar ik vind dat zijn reactie niet kan. Ik had tegen die persmuskieten gezegd: “heren, hangende het onderzoek mag en kan en wil ik niks zeggen”. Dat had ik een keer of 5 herhaald. Daarna had ik die tekst op een stuk papier geschreven en dat aan die Zembla gasten gegeven met de mededeling: “heren ik weet nu dat u Oost-Indisch doof bent. Ik neem nu maar aan dat u geen analfabeet bent. Goedemorgen heren”. Zoiets. Dat leer je toch in een media cq. communicatie training?

En die Driehuis van Zembla doet dan ome Menno’s argument dat de zaak onder de rechter is, af als ‘lulkoek’ en ‘niet meer van deze tijd’. „Niemand wil iets zeggen. Het lijkt wel alsof er in Almelo een verbond tussen wethouders en raadsleden is gesloten. Krankzinnig! Kennelijk valt er wat te verbergen.” En dat mag hij weer vinden, maar die laatste opmerking over dat er wat te verbergen is: hmm, daar kan ik wel mee eens zijn. Maar dat doen ze expres zo heb ik begrepen…..
Want wanneer ze alles openbaar op tafel leggen, dan lopen plannen helemaal de most in, krijg je enorme concurrentie en weet ik veel.
En zoals gezegd, ik weet nu erg veel, maar heb beloofd veel ook niet te zeggen.
En daar hou ik mij aan..

Boeiend verhaal hoor dat Masterplan….

En als je een stok zoekt om de hond te meppen: dan vind je die ook.
Lees maar eens dat BIBOB verhaal…

Ja en de raad is (buiten neefje SP en LA om dan) ook te bang, onwetend, meelikkend etc. om van respons te dienen.
Jammer hoor…. Kom op oppositie: gaan voor die banaan!!!!

Groet’n… Chris

 
17-12-2008  

Over: reageren, onzin en excuus aanvaard

 

En ja meneer Visser, de huidige economie zal het een rokende rot zorg zijn of er mensen in de ww komen. Maar er zal een tijd komen dat men gaat werken naar de economie van het genoeg. Want dat zal uiteindelijk overwinnen.
Winst maken is ok, maar u ziet wie veel wil winnen (risico beleggers) zullen uiteindelijk knetterhart op hun gezicht gaan…

En meneer McGait (mooie naam) ik zal eens bellen naar de Cogas… Maar nu even niet

En het klopt meneer Oosterholt, mijn columns zijn niet voor Haaksbergen bedoelt, maar er komen wel eens technische storingen voor… En dit keer was die niet bij mij…

En meneer D. Jaspers, what’s in a name? Ik weet niet waarom u niet blij zou zijn om mijn naam te dragen. Er zijn namelijk vrij veel Chris de Vriessen in Nederland en Zuid Afrika ook wel. Maar wel lief dat u ooit op mij gestemd hebt.
En u voldoet helemaal aan mijn verwachting, namelijk niet weten of u/men mij bij de kop of bij de kont heeft. Nou de ene keer is het bij de kop en dan vrij snel kom ik met mijn kont om de hoek kijken. In vaktermen heet dat voortschrijdend inzicht.
Als ik ook maar iets zomaar voor de kat z’n staart poneer en soms ook wel erg kort door de bocht, dan komt er altijd wel iemand die mij dat een en ander uitlegt. Zo heb ik het regelmatig bij het verkeerde eind.
Maar gelukkig heb ik het vaker helemaal bij het juiste eind. En helaas kom ik nu meer te weten dan dat ik te weten kwam in mijn raadslidmaatschap periode.
Maar ik mag niet alles doorvertellen en regelmatig worden mij ook zaken verteld onder de uitdrukkelijke belofte het voor kennisgeving aan te nemen, maar beslist niet in de publiciteit te gooien. En als ik zoiets beloof dan doe ik dat dus ook niet.

En voor de verdere rest ben ik het eigenlijk wel met u eens. Maar als u goed door de regels heeft heen gelezen, dan wist u dat ook wel.

En nogmaals: in een column zoals deze mag je onzin verkopen, de zaak slechts aan één kant belichten, sterker nog, in het complete donker bekijken…
En je mag het helemaal niet met mij eens zijn…. Graag zelfs…
Ben ik blij dat ik met niemand meer wat te doen heb en echt geen vriendjes met iedereen hoef te zijn….

Groet’n en blijf reageren.. Chris

P.s. Oké ome Anthon, voor deze keer: excuus aanvaard en je mag blijven van mij. Maar pas op hoor…
Ga ik volgende keer wel verder op in..

 
23-12-2008  

Over: krediet en Irak, wachtgeld en voorbeeld

 

Nou is het inmiddels algemeen bekend dat Amerikanen slecht van betalen zijn. Ze leven op krediet. En niet alleen de gewone Yank op de straat, maar ook de regering en andere grote jongens dus.
Nou heb ik mij dus laten inlichten door iemand die er voor doorgestudeerd heeft, dat Amerika voor meer dan (zo uit mijn hoofd) 250 miljard (!!!!!) dollar aan schulden had toen bij Irak. Schulden ontstaan door aankopen op krediet van olie. Nou die schuld konden ze dus nooit en te nimmer aflossen. De oplossing was dan ook, gewoon het land binnenvallen.
Om te beginnen alle schulden vereffend en weg, want de regering van Sadam was niet meer. Sterker nog Sadam was niet meer.
Daarna verdienden ze tonnen aan de wapenhandel, probeerden een stuk goodwil op te doen in de wereld en verder verdienen ze nu tig aan de “wederopbouw” van dat land.
Nu moeten we eens goed gaan kijken hoeveel schulden de USA in Nederland en de rest van Europa heeft staan. Je weet maar nooit bij die Yankees…

En dan ome Huub (Isdendoorn, CDA en ex-wethouder). Beetje aan de kant gezet door de huidige regering van Almelo die hem niet meer nodig had. Nou mooi drie jaar wachtgeld gecasht. Een beetje bij de Kamer van Koophandel gefreewheeld en nog wat leuke dingen. Maar hij had maar recht op vier jaar wachtgeld, dus hij moest nu wel snel wat zien te regelen. Geen probleem, hij wordt wethouder in Borne. Strak geregeld. Wel iets minder inkomen en nu moet hij ook nog gaan verhuizen, maar daar staan leuke vergoedingen voor, dacht ik. Dus zo zie je maar weer, waar een goed netwerk handig kan zijn.

Zo ook ome Anthon. Volgens het BING-rapport (zie elders in deze krant) treft hem geen enkele blaam. Dus hij heeft niks fout gedaan. Ik heb het rapport gelezen en dan moet het zo zijn. Ik heb vertrouwen in dit soort instellingen. Ik heb ook vertrouwen in de rechtsstaat in Nederland. Dus ome Anthon: je mag blijven van mij.

Een wethouder moet het goede voorbeeld geven.
Ik weet gewoon dat de millimeter van neefje Jan (Thorny) anders is dan de millimeter van neefje Jan (Hammink, Doc19/theaterhotel) en die is weer anders dan de millimeter van Achmed O. en weer anders dan de millimeter bij Chris de Vries, om er maar eens één te noemen.

Dus er wordt gewoon gemeten met twee maten en er is vriendjes politiek. Punt uit.
En wie een betere wethouder weet dan onzer ome Anthon, die mag het zeggen. (Ik niet hoor!) En iedereen weet dat ome Anthon een Popie Jopie is die eigenlijk best veel bereikt heeft voor de stad. Hij heeft een netwerk dat gaat tot binnenin Brussel. Je kan het er mee eens zijn of niet, maar dat is de democratie.
En ik vind ook dat hij moet vertellen waar hij zijn bed, flatscreen en bankstel heeft gekocht….
Zijn tuin ameublement komt volgens mij van Kees Smit. Wedden?
En ik zou het zelfde doen…. Want een goed voorbeeld doet goed volgen.
De nationale sport is niet voetballen hoor, maar belasting ontduiken in de vorm van belastingaftrekbare posten verzinnen. En soms loopt dat mis. Toch ome Anthon? En dan moet je een boete betalen. Nou, dat is een voorbeeld die je net niet moet volgen.
En ik heb een paar ex-kamer huurders ontmoet die ome Anthon ook niet zo lief vinden. Maar om hem nu maar meteen te gijzelen. Nee, gewoon geen CDA stemmen.
En om dan toch een motie van wantrouwen in te dienen, zoals de SP dat doet, vind ik respectloos naar de rechtstaat toe.
Maar het scoort wel bij het normale volk en daar gaat het bij de SP om. Grote bek maar wat hebben ze bereikt tot op heden?
Jammer hoor, want ze hebben best potentieel, maar niet echt de kwaliteit.

Vind ik…. En ik geef het dit keer maar niet aan..

Groet’n en een vreetvolle kerst..

Chris

P.s. Nee meneer Klaassen, ik heb nog steeds me paar centen niet terug uit IJsland… suuuuur

Archief
Terug naar vorige pagina