Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
01-10-2011  

Teken aan de wand?


Zittend en liggend paard in brons - Tom Claassen (Den Haag)
Hoek Wierdensestraat-Aalderinkssingel Almelo
 

Zomaar een moment vastgelegd. Zomaar op een prachtige nazomerdag na een zomers weekend waarin alle ateliers van Almelo hun deuren openden.
Met m’n dochter had ik er enkele bezocht en mooie dingen gezien. Toen we huiswaarts fietsten, kregen we het over het belang van kunst. Waar is het goed voor? We kwamen tot de conclusie dat kunst nuttig is en dat het je blik verbreedt. Het zet je aan het denken en ikzelf heb altijd het idee dat kunst gruis uit m’n hersens haalt en dat je na het bezichtigen van een kunstwerk weer helderder kunt nadenken.
Al met al dus wel nuttig vonden we en mooi bovendien, want je kunt je toch geen stad voorstellen waar alle vormen van kunst zijn verdwenen?
De rechtse kerk zal bovenstaande zinnen onzinnig vinden. Veel te vluchtig en niet tastbaar. Luchtfietserij. Tja, daar kun je weinig aan veranderen. Soms kun je je waardering voor een kunstwerk moeilijk uitleggen en klinkt één en ander nu eenmaal wazig.
Waar je ook weinig aan kunt veranderen is het geschaaf aan allerlei vormen van kunst. Overal wordt lekker aan geknabbeld en gaandeweg wordt het een simpel basispakketje. Orkestjes die nog net genoeg instrumenten hebben om een riedeltje te blazen. Hier en daar een doekje met verf.
Aan al deze zaken moest ik denken toen ik langs de twee paarden fietste. Het lijkt wel symbolisch voor de kunst in Nederland van dit moment. Het gras groeit ze haast uit de neusgaten en wanneer het zo doorgaat zijn de leuke dieren over een poosje helemaal niet meer te zien.
Wat ik hier in een notendop zie is een devaluatie van kunst. Een gebrek aan respect voor de kunstenaar en het door hem gemaakte werk. Misschien niet eens bewust, maar toch……..
Jammer, want ondanks alle gemekker over kosten en besparingen kun je toch nog wel de bestaande kunst een beetje toonbaar houden.
Zomaar een momentje, zomaar opgemerkt. Muggenzifterij misschien, maar wel tekenend. Een signaal. Kunst moet waardig getoond worden en dat doe je niet op deze manier. We hoeven niet alles te pikken, toch? Maaien dus!!!!

Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina