Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
21-05-2011  

Hoe verdient de overheid vertrouwen?

 

Het Schengen-akkoord regelt dat de Europese binnengrenzen vrij zijn van grenscontroles en controles langs ’s Heeren wegen hoofdzakelijk zijn geënt op de verkeersveiligheid. Gisteravond op TV kon men zien dat men in Euregioverband daar toch iets op gevonden heeft. Een burgemeester wijst een bepaald traject aan als risicovol crimineel gebied en hupsakee ‘Hermandad’ kan gaan boevenvangen, middels staande houdingen en fouilleren.
In beeld tijdens de uitzending louter en alleen auto’s met kentekens uit landen uit Oost Europa die naar een controleplek werden geleid, waar in eendrachtige samenwerking de politie en vakbroeders der ‘Bundespolizei’ de controles uitvoerde.

Als foefje werd het camerasysteem ANPR ingezet dat kentekens scant van passerende automobielen en deze vergelijkt met de kentekendatabank in Groningen. Al wat daar staat geregistreerd met openstaande boetes, als gestolen of überhaupt niet in de Nederlandse databank voorkomt, wordt er dan automatisch uitgefilterd ter controle.
Gepakt werden o.a.
Vier voertuigen voorzien van een zogenoemd “kurzkenzeichen”. De kentekenplaten werden in beslag genomen en de bestuurders zien maar hoe ze hun voertuig thuis krijgen. Een bestuurder werd aangehouden voor het in bezit hebben van drugs en wapentuig. Een andere werd aangehouden vanwege het bezit van een vervalst paspoort en rijbewijs. Een voertuig werd in beslag genomen omdat deze gestolen bleek te zijn en omgekat. Ook werd een persoon aangehouden omdat hij meer dan 7000 euro contant op zak had en dat mag je niet zo maar Nederland binnenbrengen. Hij wordt verdacht van witwassen maar of dat te bewijzen valt? Ook werd een onverzekerd voertuig aangetroffen en werden een aantal personen gemaand openstaande boetes te betalen of lopend naar huis te gaan. Tot slot werd ook nog een persoon aangehouden en overgedragen aan de Bundespolizei in verband met mogelijke illegaliteit.
Al met al dus weinig te maken met verkeersveiligheid.

Om de kritiek voor het negeren van het Schengen-akkoord voor te zijn, werden ook 4300 passerende voertuigen gecontroleerd op snelheidsovertredingen. Het loon bleek 162 overtredingen te zijn maar dat kan ook niet hoger zijn met zoveel ‘petten’ overduidelijk ter plekke aanwezig.

Kortom niks controle wegens verkeersveiligheid maar louter criminelenjacht!
Op niks mis mee, maar verander dan de regels zodat geen 'kunstgrepen' hoeven worden toegepast door oneigenlijk een stuk A1 tot potentieel crimineel gebied te verklaren. Een overheid hoort principes aan te houden om vertrouwen onder burgers te verdienen. Dan hoeft een Losserse burgemeester later niet te zeggen; ‘Ich weisz von nichts. Ich komme aus Losser!’

‘Fijnslijper’

Zie reportage en filmpje NOS

Archief
Terug naar vorige pagina