Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
13-03-2011  

Te zot voor woorden


Foto: Archief
 

Uiteindelijk gaat het dan toch plaatsvinden: de broodnodige uitbreiding van industriegebied Twente Noord. Nog een jaar mochten we genieten van de vergezichten en de maïs op de velden. Een herinnering aan een stille zaterdagmiddag. Drie roofvogels cirkelen boven de boomtoppen. De honden rennen uitgelaten over het witbevroren land, waar de maïsstoppels nog op staan. Een rijtje huizen in de verte. Al mijmerend besef ik dat dit beeld wellicht snel zal verdwijnen.
Terug naar de harde werkelijkheid. Er moet nu eenmaal gebouwd worden. Een klein, geïmproviseerd bordje langs de nieuwe asfaltweg geeft aan dat het eerste schaap over de dam is: Tubeworkx.
Dit bedrijf zit nu nog op het oude gedeelte van het bedrijvenpark, alwaar ik even poolshoogte heb genomen. Daarbij stuitte ik op de volgende cijfers.
Op dit oude terrein tel ik in totaal nog 24 vrije kavels en ongeveer 35.000 m2 te huur/te koop. Totaal 83.000 m2 nog beschikbaar. Dit is meer dan ik had verwacht.
Vervolgens heb ik even gekeken naar de uitbreiding van Twente Noord. Op internet lees ik dat hier 33 kavels te vergeven zijn van elk zo’n 2.000 m2. Dat is in totaal ongeveer 66.0000 m2.
Ben ik nou gek of kan iemand mij dit uitleggen? In simpel Nederlands betekent het in elk geval dat je, er van uitgaande dat een pand op een kavel van 2.000 m2 gebouwd wordt, op het oude gedeelte nog 41 panden kunt neerzetten of betrekken.
Hoe gek wil je het hebben? Met mijn beperkte verstandelijke vermogens kan ik drie redenen bedenken waarom Tubeworkx van het oude naar het nieuwe deel wil. De eerste is uitbreiding. Uit het jasje gegroeid. Welnu, op het oude terrein zag ik nog een stuk braakliggende grond waar de immense hal van van Merksteijn bijna op past. Dit argument gaat dus niet op.
Een tweede is de goedkope grond aan de overkant en een derde de verpaupering van het oude terrein. Aan beide kan de gemeente veel doen, wanneer de wil er maar is.
Voor mij is het onbegrijpelijk dat een groot gebied wordt opgeofferd, terwijl het absoluut onnodig is. Kijk, wanneer het oude terrein vol zit en er vraag is ben ik de laatste die uitbreiding wil tegenhouden, maar dit kun je toch op geen enkele manier goedpraten? Het is pure verspilling. Een onnodige aanslag op grond, dubbele kosten voor de gemeenschap, onder andere voor infrastructuur. Ach ja, het is tenslotte toch maar gemeenschapsgeld.
Uit bovenstaande blijkt een respectloos omspringen met die paar procent natuur die we nog hebben. In plaats van er zuinig op te zijn en het te koesteren, wordt het verkwanseld. Totaal onnodig bovendien en dat is nog het ergst.

Anne Jan Teunis.

Archief
Terug naar vorige pagina