Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
04-12-2010  

Gokhal, heil en zegen maar voor wie?

 

ALMELO – Projectontwikkelaar Gideon Voskamp wil een ‘gokhal’ aan het Amaliaplein. Dat verzoek ligt op de burelen van het Almelose college van B&W. Volgens Voskamp is dat goed voor de ontwikkeling van het Amaliaplein en maakt het een einde aan de leegstand in het door gepensioneerd ontwikkelaar Pa Voskamp gebouwde nieuwe bioscoopproject. Een project waar meer dan één miljoen euro gemeenschapsgeld is gestopt om het te realiseren.
In de lege ruimten waren horeca-exploitaties voorzien van wijlen horeca-tycoon Sjoerd Kooistra die met Koninklijke Grolsch Bierbrouwerijen NV een overeenkomst had gesloten maar door alle grote brouwers juridisch werd vervolgd tot hij geen uitweg meer zag en een eind aan zijn leven maakte.
Eerder al leek er een Hengelose ondernemer in het pand te willen stappen en die zette destijds al de eerste personeelsadvertenties. Uiteindelijk ging het niet door, omdat Voskamp weigerde een aantal basisvoorden - om de lokaliteiten echt horecageschikt te maken – te realiseren.
Kooistra maakte dat niet uit want die verlegde de pijn naar de uiteindelijke exploitanten die voor heel veel geld een compleet ingericht horecabedrijf pachten. De ruimtes zijn op een dergelijke wijze in de vierde hand met alle tussenliggende winstmarges van dien. Een gezonde exploitatie is op dergelijke wijze onmogelijk en Kooistra liet in het gehele land een spoor van failliete uitbaters na, er waren toch slachtoffers genoeg.

Het huurcontract met Grolsch loopt over enige tijd af en Voskamp jr. wil echter alleen met een ‘dikke’ huurprijs genoegen nemen en dat kan met de invulling van een gokhal uitstekend. De ‘eenarmige bandieten’ doen het werk en je hebt hooguit een paar werknemers nodig die de pecunia kunnen wisselen en enig toezicht houden.
Ex- slager en huidig wethouder Gerrit van Woudenbergh staat er niet afwijzend tegenover, zo meldt de Twentsche Courant Tubantia. Hij noemt drie gokhallen teveel en verwijst daarbij naar het nog nieuw te bouwen stadion voor Heracles Almelo en naar het Theaterhotel dat min of meer ook een soort casino wil gaan ontwikkelen.
In de burelen ten stadhuize liggen vele honderden aanvragen van exploitanten om een gokhal in Almelo te mogen beginnen. Alle werden in het verleden afgewezen mede omdat ook de horeca in het Almelose fors moest inkrimpen met het aantal speelautomaten en de cafetaria’s zelfs ‘droog’ werden gelegd met faillissementen, arbeidskrimp en vele ondernemerswisselingen tot gevolg.

Grolsch heeft grote moeite om een horeca-exploitant te vinden. De spoeling wordt dunner omdat Almelo al heel veel café’s en restaurants heeft, zijn zo enkele beweringen van Voskamp jr. De waarheid is dat het totale uitgaanspubliek op een zaterdagavond nog niet het totaal haalt van bijvoorbeeld een discotheek als The Saloon of BiRiBi in de 70-tiger jaren.
Nee, het verzoek heeft uitsluitend te maken met het binnenhalen van een ‘dikke’ huurprijs en niets met een evenwichtige horeca-ontwikkeling aan het Amaliaplein. Het bewijs is wel de binnenkort te openen nieuwe ‘shoarmatent’ in de voormalige opslag van Bier en Wijnlokaal ’t Hookhoes. Een oud pandje van pakweg 100 m2 dat ook in handen is van Voskamp Vastgoed.

‘Fijnslijper’
 

Archief
Terug naar vorige pagina