Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
01-12-2010  

Taal en teken



Essential too
heet de band
voluit !
 

Tja, het moet er toch maar een keer van komen, want de incidenten stapelen zich op. Het begon allemaal op een maandag, toen we fris en tegelijkertijd wat bedroefd vanwege het overlijden van Harry Mulish begonnen aan een nieuwe werkweek.
Op het station pakte ik gewoontetrouw de Metro uit de bak. Levensgroot is de eerste tekst die je leest: “Goedemorgen, stelletje kut feuten.”
Rond diezelfde periode hoorde ik de “gesprekken” van een aantal jongemannen aan. Ze hadden blijkbaar ook de Metro gelezen, want hetzelfde scheldwoordje kwam bijna in elke zin voor, waardoor het nog een zeer “zinvolle” conversatie is geworden.
In de kranten, en dan met name de Metro, was het de afgelopen dagen weer raak. In koeienletters las ik: “Bouncen zonder een baggy broek”, en waande me in een andere wereld. Ik hoorde over Twitter, pingen en what’sApp? Verder waren er nog kekke kerstknallers en moesten we luisteren naar chille muziek.
Al met al had ik sterk het gevoel dat de oudere jongere vreselijk moet aanpoten om nog enigszins bij te blijven. De oudere oudere is al tijden kansloos en ziet de sneltrein alleen nog maar in een flits voorbijgaan. De veertigers kunnen nog net de laatste wagon aanklampen en proberen aan te pikken.
Er is dus zo hier en daar wel “iets mis” met de Nederlandse taal. Het gaat steeds meer de kant op van hakkelaartaalgebruik, een verzameling korte uitstoten. Veel is het gevolg van tv en gsm. Het is uiteraard niet tegen te houden, maar soms verlang je naar melodieuze volzinnen in het Nederlands zonder allerlei rare woorden er doorheen. Helaas is daar meestal geen tijd meer voor. Vandaar ook dit ultra korte stukje. Yo!!!


Anne Jan Teunis.

Archief
Terug naar vorige pagina