Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
16-10-2010  

Snijden doet lijden


BravaNL en de regionale omroep RTV Oost hebben oktober uitgeroepen tot ‘Maand van het Oosten´. Gedurende deze themamaand besteden beide zenders extra aandacht aan opera en klassieke muziek uit Overijssel. Aanleiding is de Edison Klassiek Publieksprijs die het Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend in juni ontving voor het album Paganini concerten 1 en 2.
 

Het zijn redelijk alarmerende berichten die ik de laatste tijd in de kranten lees. Het begon allemaal nog vrij gunstig met de mededeling dat ons nieuwe kabinet goed zal zijn voor dieren. Op zich een loffelijk streven. Albert Schweitzer leert ons respect te hebben voor alle leven en het tot het uiterste te beschermen.
Wat minder blij ben ik met het feit dat het kabinet gaat bezuinigen op cultuur. Aan alle kanten zal behoorlijk gesneden worden en dat zal hoe dan ook verschraling opleveren.
“Henk en Ingrid houden niet van klassieke muziek.” Ik ben bang dat ze nog van veel meer zaken niet houden, maar in deze tijd van snijden krijgen in elk geval cultuur en natuur er vanzelfsprekend van langs. Immers alles draait om de economie en moet profijt opleveren. Tegenwoordig moet werkelijk alles in euro’s worden uitgedrukt. Tja, dan staan mensen die van welke vorm van kunst en cultuur dan ook houden wel heel erg zwak in de schoenen.
Toch ben ik van mening dat we niet zonder kunnen. Daarin werd ik gesterkt door de tweespraak in Tubantia van de heren van den Berg en de Jongh. Ze hebben het over de kaalslag in de kunst en motiveren hun afkeuring. Volgens de Jongh is het bedrag dat naar kunst gaat bovendien minder dan één procent van de rijksbegroting.

<< Tevens vond ik wat troost bij een nieuwe zender op de kabel, BravaNl. Daar mogen ze wat mij betreft meteen Bravo van maken, want ik was aangenaam verrast toen ik er naar keek. Je moet er natuurlijk wel snel bij zijn, want over een half jaar zal deze zender waarschijnlijk wel weer verdwenen zijn. Mensen zien nu eenmaal liever een vak met debielen die met een oranje pruik op klappen op commando, wanneer een kinderlijke vraag goed is beantwoord.
Het mag allemaal, maar laat ons alstublieft ook de hogere cultuurvormen. We bezitten bijvoorbeeld ’s werelds beste orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest.
Wat me opviel en hoop geeft was de enorme beleving bij jong en oud tijdens een concert dat ik op Brava zag van een Venezolaans jeugdorkest. De mensen raakten welhaast in extase bij het zien en vooral natuurlijk horen van geweldige muziek. Op zo’n moment besef je ten diepste wat muziek en iedere vorm van kunst kan doen met mensen. Het verheft tot een hogere dimensie. Het maakt mensen beter en plaatst ze in dat opzicht boven alle dieren. Kunst is dus een middel om het volk te verheffen. Wanneer je ziet dat muziek ook jonge mensen zoveel doet, ben ik niet bang dat iedere vorm van kunst en cultuur ooit zal verdwijnen.
Almelo wil in 2011 al een expositie in de nieuwe kunsthal gaan houden. Gelukkig. De mens leeft niet bij brood alleen. Snijden is prima, maar kunst en cultuur zijn onmisbare ingrediënten in onze samenleving. Laten we dat blijven beseffen.

Anne Jan Teunis.

Archief
Terug naar vorige pagina