Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
07-07-2010  

Wie wind zaait, zal storm oogsten

 

In elk geval een storm van protest en dat is heel wat voor zo’n gehucht.
De afgelopen dertig jaren kon je vele malen per week door Hoge Hexel rijden zonder ook maar iets nieuws op te merken. Nu zeg ik er meteen bij dat ik dat absoluut geen probleem vind en dat ik me heel goed voor kan stellen dat de mensen hier rustig en tevree leven en in hun sas zijn met wat ze bezitten. Het waardevolst zijn de uitzichten en de rust. Veel meer heeft een mens niet nodig om aangenaam te leven. Zo kabbelen de seizoenen voort en is regelmaat troef.
Totdat ik vorige week op een zonnige zomerzaterdagochtend door datzelfde gehuchtje reed en overal protestborden met pittige teksten zag. Eerst dacht ik nog dat het zoveelste dorp het zoveelste zomerfeest organiseerde, maar hier was toch iets anders aan de hand. Uit de beknopte teksten kon ik opmaken dat het gehucht bedreigd werd door windmolens.
Tja, dan zak je toch wel even door je hoefjes. In die landelijke sfeer passen absoluut geen hoge witte palen met draaiende wieken. Ieder idyllisch uitzicht zal verdwijnen. De prijs zal erg hoog zijn en het uitzicht blijvend bedorven. Tot ver in de omtrek zullen de ondingen te zien zijn en het moet dus wel erg veel opleveren, wil je er een dergelijke landschapsvervuiling voor over hebben. En daar kon ‘m de kneep wel eens zitten.
Onlangs hoorde ik namelijk dat windmolens in verhouding helemaal niet zo veel opleveren. Ze schijnen nogal onderhoudsgevoelig te zijn en in verhouding leveren ze weinig energie. Al met al sta je dan niet te dansen van geluk wanneer je hoort dat zo’n exemplaar nu juist in jouw achtertuin geplaatst gaat worden.
Op internet nog even een rapport bekeken, waarin onder het kopje “windmolens en wat meestal verzwegen wordt” het volgende te lezen valt: “Een 3 MVV windmolen(een moderne windmolen met een vermogen van 3000 KW) levert effectief op het land, dus gemiddeld, gedurende een jaar niet meer dan die zojuist genoemde 18 of in uiterst zeldzame gevallen 30% van dat vermogen. Dat betekent niets anders dan: Men betaalt voor een machine gebouwd voor 3 MVV, maar het ding levert voor maar 18 tot hoogstens 30% daarvan elektriciteit die met onvoorspelbare horten en stoten ter beschikking komt. Dat betekent dat van het bestede geld circa 82 tot 72 % weggegooid geld is.”
Het rapport is veel, veel langer en lijkt goed onderbouwd. Heeft de gemeente Wierden kennis genomen van dit soort rapporten?
Men moet er nog maar eens goed over nadenken of kosten (ook geestelijke schade hoort daartoe) en baten tegen elkaar opwegen. Wanneer ook Vriezenveen aan de andere kant nog van die palen gaat plaatsen wonen we binnenkort lekker in een windmolenpark. Al die palen bij elkaar zijn misschien net in staat om een paar leeslampjes brandende te houden. Zo’n impact voor het landschap en dan zo’n summiere opbrengst. Hopelijk gaat binnenkort de wind ook hier uit een andere hoek waaien.

Anne Jan Teunis.

Archief
Terug naar vorige pagina