Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
29-06-2010  

Kinderachtig?

 

ALMELO - Afgelopen zondagavond liepen vader en dochter een blokje om. In het prachtige buitengebied, even buiten de stad, wandelden ze langs een weiland met redelijk hoog gras. Beiden letten goed op en zagen op hetzelfde moment iets leuks gebeuren. Twee jonge konijntjes huppelden achter elkaar aan zigzaggend door het malse gras. Ze waren onbezorgd aan het spelen en trokken zich nergens ook maar iets van aan.
Zomaar een momentje en een op het eerste oog onbetekenend voorvalletje. Echter was de uitwerking geweldig bij ouder en kind, want hun humeur ging opeens met sprongen vooruit. Door de aanblik van die speelse onbezorgdheid dacht in elk geval de vader terug aan lang vervlogen tijden, waarin hijzelf met vrienden door de weilanden struinde. Ook toen onbezorgd en vrolijk. Een heerlijk gevoel van vrijheid. Voor de dochter bestaat die zorgeloze tijd gelukkig nog, maar ook zij genoot zichtbaar van dit tafereeltje.
Het gaat om de uitwerking op een mens van deze kleine natuurverschijnseltjes. Het lijkt heel kinderachtig en te onbetekenend om ook maar een woord over te schrijven, maar telkens weer blijkt dat veel mensen toch uit die juist kleine gebeurtenissen inspiratie halen en rustig worden.
Cees Veerman is oud minister van landbouw en momenteel voorzitter van Natuurmonumenten. Hij zegt in het kwartaalblad het volgende: “We hebben in deze tijd waarin we opgejaagd worden de natuur meer dan ooit nodig om te ontstressen. Als je alleen al ziet hoeveel jonge mensen arbeidsongeschikt worden, merendeels vanwege psychische problemen. We hebben het dan over jonge mensen die het bestaan niet meer aan kunnen. Herstel van het contact met de natuur is zó belangrijk. De verwondering over wat je ziet en hoort, is een grote bron van levenskracht.”
Nu, dat onderschrijven we sinds zondag. Je moet er alleen wel oog voor hebben. De kleine dingen zien en de rust kunnen opbrengen om goed te kijken en een moment stil te staan. Juist dat laatste is tegenwoordig moeilijk.
In onze steeds complexer wordende maatschappij is het juist mooi om te ervaren dat een simpel konijntje een totale stemmingsomslag teweeg kan brengen. Qua uitwerking verre van kinderachtig en kinderlijk eenvoudig te bewerkstelligen. Je hoeft er vaak maar even voor op pad.
Laten we de natuur aangrijpen om onze lontjes wat langer te laten worden. Er zit vaak veel te veel druk op alles en de natuur kan ons helpen om zo af en toe wat knoppen om te draaien.

Anne Jan Teunis.

Archief
Terug naar vorige pagina