Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
30-05-2010  

Rijk aan water

 

Deventer heeft de IJssel en Ommen de Vecht. Prachtige rivieren die in de glinsterende voorjaarszon langsmeanderen. Zo’n rivier geeft een plaats of stad altijd iets speciaals. Mensen zoeken vaak het water op. Er gaat immer een bepaalde aantrekkingskracht van een rivier uit. Zwemmen, varen of gewoon lekker langs de kant genieten van het uitzicht op water en stad.
Almelo heeft de pech dat het niet aan een mooie rivier ligt. Het Almelo-Nordhorn kanaal is op zich best leuk om langs te fietsen, maar een kanaal doet je toch weer veel minder. Het is allemaal zo klinisch. Je ziet dat het door mensen is gegraven en je moet er niet aan denken hoeveel zweetdruppels dat heeft gekost. Vooral in een ver verleden, toen men slechts gewapend met een schop moeder aarde te lijf ging.

Onze stad heeft nog zo’n nietszeggend stuk water. Wat een mislukking, dat gedeelte langs de rechtbank. Totaal sfeerloos. Waarom wordt dit niet dichtgegooid? Is het alleen vanwege de intocht van Sinterklaas, wanneer een aantal kanovarende pieten de boel opleuken?
Is het dan allemaal kommer en kwel op dit gebied in Almelo? Neen, want we hebben wel dat leuke, kleine, meanderende beekje, de Almelose Aa genaamd. Dit kleinoodje doorsnijdt de hele stad van oost naar west en met name het laatste deel vanaf de Rohofstraat is magistraal mooi.
Eerlijk gezegd fiets je hier vaak gewoon langs zonder op dit beekje te letten, maar dat is onterecht. Zij valt ook niet zo heel erg op en ligt op sommige plekken wat te diep. Misschien moet men haar een paar meter breder maken, maar dat zal technisch niet mogelijk zijn.
Het gedeelte vanaf de Willem de Clercqstraat is helemaal prachtig. Rechts het mooie inkijkje langs de begraafplaats. Links het terrein van de kinderboerderij met een verscheidenheid aan dieren. Daarna het Beeklustpark. De Aa buigt daar prachtig af naar links onder laaghangende takken om vervolgens als Weezebeek verder te gaan.
De gemeente wil de Aa-visie in 2010 vaststellen, lees ik op een internetsite. Er moet een toekomstbeeld worden geschetst, waarin men aangeeft waar men met deze beeldbepalende beek naar toe wil.
Volgens mij mag zij best wat beeldbepalender worden gemaakt. Men zou heel goed de walkanten minder steil kunnen laten aflopen, zodat de beek zich meer gaat profileren. In elk geval moet men zo’n leuke beek koesteren. Deze zorgt op sommige punten voor zeer idyllische plaatjes. Zeker een toegevoegde waarde.

Anne Jan Teunis.

Archief
Terug naar vorige pagina