Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
22-05-2010  

Dierbaar

 

De lente is gearriveerd. Na een inhaalslag is nu echt bijna alles in volle bloei en genieten we dagelijks van al die pracht. Na een aantal weken van ontberingen met temperaturen vlak boven nul, kunnen nu eindelijk de handschoenen opgeborgen worden.
Haast nog overweldigender dan de bomen en planten valt de laatste weken de dierenwereld me op. Geweldig, die vele jonge exemplaren. Eerst kregen we de jonge lammetjes die de meest fantastische bokkensprongen maakten. Twee eekhoorntjes rennen op een sombere zondagavond vliegensvlug om een boomstam achter elkaar aan en sprinten naar boven wanneer ze onraad vernemen. Er loopt een geweldig mooi klein veulentje bij de kinderboerderij. Snel langskomen, want hij groeit als kool. Even verderop zie je in de vroege ochtend regelmatig een wit konijn langs de kant van de weg zitten. Verder fietsend moet je voortdurend eenden omzeilen die midden op de weg liggen te mediteren. Mooi, zo veel dieren zo dichtbij.
Een ander geweldig voorbeeld: de grazende schapen in de berm tussen Wierden en Almelo. Het is toch schitterend dat het in deze tijd nog kan.
Twee nesten met jonge koolmeesjes en de trotse ouders die de hele dag af en aan vliegen om hun kroost groot te krijgen. Allemaal gratis en voor niets in je eigen achtertuin. Allerlei jonge merels die pas uit het nest zijn gefladderd en nauwelijks de razende auto’s kunnen ontwijken.
Een ineengedoken reiger langs het water. Met een kromme rug ziet hij er triest uit en is een dissonant tussen al dat vrolijke gedartel, maar dat zal wel komen door de barre temperatuur. Is er een nieuwe ijstijd in aantocht?
Wat me bij het aanschouwen van al dat fraais dus vooral deugd doet is dat al die dieren in onze directe omgeving leven en we ze dicht om ons heen hebben. Het voegt daardoor wat toe. We komen tot rust wanneer we ze observeren en bewonderen hun ijver en levenslust.
Het maakt tevens de stad een stukje aantrekkelijker. Wanneer je richting het Beeklustpark fietst waan je je in het buitengebied, terwijl je eigenlijk midden in de stad rijdt. Zeer kenmerkend voor Almelo: natuur die doordringt tot in het centrum. Het mooiste voorbeeld is natuurlijk Huize Almelo en de Gravenallée op een steenworp afstand van het centrum.
Fietsend door het groene Almelo concludeer ik dat dit best een aantrekkelijke stad kan zijn en dat deze ook niet zo laag op de ranglijst van aantrekkelijke steden hoeft te staan. Ik weet niet hoeveel waarde je aan dit soort onderzoeken moet hechten, maar het lijkt me allemaal nogal vaag.

Anne Jan Teunis.

Archief
Terug naar vorige pagina