Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
30-12-2009  

Verzuchting

 

Helaas heeft men, nadat de mens de wereld ging beheersen, nog nooit iets geleerd hoe men met de ander omgaat. Wat de kern ook is van conflicten, terrorisme, bezettingen en oorlog. De mensheid wenst ten ene male geen lering te trekken uit de historie van dood en verderf.
Normaliter doet een mens ervaring op in loop van het leven en wordt over het algemeen beter, rijper en verstandiger. Maar voelt hij de steun van andere gelijkgestemden een groep of natie, dan is niets meer geheiligd en gaat tot de meest gruwelijke daden over zonder ook maar enig begrip voor de argumenten van de andere partij. Standvastig, je rug rechthouden heet het dan. Maar je zou het evengoed kunnen benoemen als slap en karakterloos, want zonder enige steun zijn ze niets. Het is daarom ook vaak onwil om te stoppen met onderdrukking en moord omdat daarvoor macht moet worden ingeleverd.

Het conflict Israël-Palestina, toch zeer religieuze landen, duurt al meer dan veertig jaar. Ondanks aangedragen oplossingen van andere landen waaronder Amerika, schijnen zij zo verslaaft aan geweld dat het conflict wellicht nooit zal worden opgelost. Dagelijks worden we geconfronteerd met aanslagen waarbij niemand wordt ontzien. Nog wordt niet begrepen dat geweld niet meer oplost dan dat door gesprek zou hebben gekund. Veel tirannen denken exclusieve gaven te hebben. Je kent ze ook in het dagelijkse leven, ze schijnen zo doordrongen te zijn hun hoofd alleen boven water te kunnen houden door anderen te onderdrukken. Maar wijze mensen weten allang dat juist zij niet speciaal zijn maar juist iets missen in hun karakterstructuur. Uit angst voor de werkelijkheid weigert zo'n individu dat aan te nemen.

Helaas kent de wereld te weinig echte leiders als bijvoorbeeld een Ghandi, Martin Luther King en niet te vergeten Mandela. Zulke leiders komen maar sporadisch in de geschiedenis voor, te weinig om de wereldvrede te bevorderen. Daarom moeten wij het doen met surrogaat. De huidige zogenoemde leiders hebben hun zogenoemde leiderschap uit het boekje 'Management' maar zijn er beslist niet voor geboren. Deze zelfingenomen bazen vindt je op iedere werkplek bij gebrek aan beter. Wanneer zij nu eens zouden beseffen dat zij een gebrek hebben. Een echte leider die hoeft het niet te leren, hij heeft het gewoon.

De tijd schrijdt voort en daarmee ook de gruwelijkheden op hoog niveau maar ook op kantoor of werkplaats. Maar tegen beter weten in wil ik geloven dat het nieuwe jaar betere perspectieven zal bieden. Wellicht staat er in het 2010 een nieuwe leider op van het kaliber waarvan hierboven er drie zijn genoemd, dan zal het beslist een stukje beter gaan in onze wereld. Maar laten wij op deze laatste dag van 2009 niet alleen maar goed voornemen maar er ook daadwerkelijk aan werken en hopen dat pseudoleiders tot bezinning komen.

J. Koorn, Almelo
 

Archief
Terug naar vorige pagina