Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
31-12-2009  

Vuurwerk !!!

 

Ondanks alle goede bedoelingen die werden geopperd na de vuurwerkramp in Enschede is er bitter weinig, of liever helemaal niets van terechtgekomen, zoals gewoonlijk. Het zit de mens nu eenmaal in de genen om bij zo'n ramp 'ach en wee' te roepen en vervolgens de beste voornemens te hebben en dan weer tot de orde van de dag terug te keren. Ondanks dat het nog steeds in het nieuws was in de jaren daarna was dit niet genoeg om nu eens daadwerkelijk maatregelen te nemen.
Sterker nog, in Almelo werd een paar jaar geleden besloten tot een vuurwerkopslag binnen de bebouwde kom. En zoals gewoonlijk kwam dat er zonder al te veel geleur. Ik hoef dan niet aan te geven dat het buitengebied vanzelfsprekend een betere optie was geweest.
Overigens was het nog beter geweest naar aanzien van de voornoemde ramp maar ook de rampen die daarop volgden in het buitenland, ontploffingen van vuurwerkfabrieken etc., het vuurwerk uit te bannen. Het is toch niet te verteren dat elk jaar maar weer in de aanloop en op oudejaarsdag honderden mensen zwaar worden gewond aan ledematen of blind worden. Eén of twee jaar geleden in Almelo zelfs iemand werd gedood door een vuurwerkbom. Dat weegt in't geheel niet op tegen het plezier dat veel mensen hebben voor deze jaarlijks terugkerende gewoonte. Het hoort gewoon bij de jaarwisseling. Het vuurwerk werd in de loop der jaren steeds zwaarder en dus ook gevaarlijker en daarmee ook steeds meer bijkomende ellende veroorzakend aan ouderen, huisdieren en vogels enz. Er wordt streng gecontroleerd op illegaal vuurwerk, alsof legaal vuurwerk wel veilig zou zijn. Sjonge, wat zijn we alert bezig. De enige remedie is mijns inziens het gewoon uitbannen. Maar zoals gewoonlijk wint de commercie. Zodra er geld mee wordt verdiend blijft het 'vechten tegen de bierkaai'. Ik pleit voor een rustige jaarwisseling zonder doden en gewonden het is het knallen niet waard. Maar ik ben me bewust dat, zoals gewoonlijk, zich niemand er wat van aan zal trekken.

Toch een prettige jaarwisseling gewenst.

J. Koorn, Almelo
 

Archief
Terug naar vorige pagina