Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
23-09-2009  

Ballonnetje van Wouter Bos?


Woutertje laat een ballonnetje op
 

De minister van financiën Wouter Bos wil dat werkgevers het zware werk zodanig verdelen zodat de werknemers wel de pensioenleeftijd kunnen halen. Hoewel het idee zeker niet verkeerd is, zal het wel weer een opgelaten ballonnetje zijn. De FNV-Bond ziet het niet zo zitten. Een werkgever zou een dubbel personeelsbestand moeten aanleggen wil je de werknemers in de zware beroepen echt ontzien.

Hoewel, in veel gevallen zouden werkgevers wel mogelijkheden hebben het werk zodanig te verdelen of in te richten zodat de werknemer niet voor zijn pensioen is opgebrand. Die verdeling of inrichting zou dan niet alleen aan de werkgever moeten worden overgelaten, maar in samenspraak met iemand van de overheid of werknemersbond. Immers, een werkgever zou al gauw afhaken uit vrees voor weer een nieuwe regelgeving of extra kosten die dat met zich mee zou kunnen brengen.

Waar de maatregel niet is toe te passen, ja... daar houd het dan ook op. Maar in veel zware beroepen wordt al rekening gehouden het werk zoveel mogelijk lichter te laten verrichten door gebruikmaking van daarvoor bedoelde apparatuur. De vraag is echter of dat  voldoende is.

Hoe de minister denkt zijn plan te realiseren is (nog) niet duidelijk, dat zal nog verder uitgewerkt moeten worden. Maar er van uitgaande dat het plan effect zou hebben, dan wordt het beoogde effect weer ingehaald door het feit dat die werknemers dan 2 jaar langer zouden
moeten werken. Want dat is de essentie van het verhaal. Hoewel zij dan hebben geholpen de AOW betaalbaar te houden, zijn zij persoonlijk weer terug bij af op hun 67e en kunnen dan opgebrand van hun pensioen genieten voor zover dat nog mogelijk is. Voor de werknemer dus uitstel van executie.

Welnu, zoals gezegd vind ik het idee wel goed maar er kleven nadelen aan. Afwachten dus hoe het zal worden uitgevoerd en afwachten of het wel het juiste effect heeft. Maar wellicht blijft het een opgelaten ballonnetje en horen we er niets meer van.

J. Koorn, Almelo

Archief
Terug naar vorige pagina