Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
10-06-2009  

Humpie-dumpie

 

Een smetje op een oh, zo zonnige, fraaie, lentedag, waarop de natuur helemaal gearriveerd is. Alles volop in bloei en ikzelf een dagje vrij. Mooier kan het al haast niet.
Genietend van al dat fraais liep ik langs het water en hoorde slechts vogelgefluit. Totdat ik opeens een hard, vreemd, niet te plaatsen geluid hoorde, alsof er een fiets of een persoon in het water viel. Toen ik dichterbij kwam hoorde ik hetzelfde geluid nogmaals en bovendien zag ik nu wat er werkelijk gebeurde. Een tweetal opgeschoten jongens die ik zojuist nog had gezien, gooiden de inhoud van hun fietstassen in het water. Hele pakketten reclamefolders. Voor mij een zegen, want die troep zal nu eens niet in m’n brievenbus belanden. De rebel in mij moest zelfs glimlachen en zag de spierwitte gezichten van al die tot wanhoop gedreven huisvrouwen al voor zich wanneer ze bemerkten dat de folders niet waren gekomen deze week. Geen informatie over braadlapaanbiedingen of barbecue-pakketten. Een deel van Almelo zou er misschien wakker van liggen en stuurloos zijn. Waar halen we deze week de aanbiedingen weg, nu het toch al beknibbelen is? De jongens echter zouden netjes hun grijpstuivertjes ontvangen na het tonen van de lege fietstassen. De folders naar de bodem gezonken en misschien is alleen de inkt schadelijk voor de natuur.
Wat zal ik doen? Zo erg was het toch niet en een kwajongensstreek moet kunnen. Je hoeft niet op alle slakken zout te leggen.
Toch zei iets in me dat ik er wel wat tegen moest doen. Deze stoere humpie-dumpies moeten weten dat dit soort gedrag niet te tolereren valt. Het is in elk geval een foute actie, want je verdient iets met het rondbrengen van folders. Niet rondbrengen betekent geen beloning. Nu wordt dumpen beloond en dat kan natuurlijk niet. Wees dan een kerel en zeg gewoon dat je ze niet rondbrengt. Zeg het op en zoek een andere hobby.
Een tweede argument van mij is dat er niet alleen maar folders gedumpt worden door de jeugd. Een week na dit incident zag ik elders in de berm een heel pakket krantjes liggen, dus het komt wel vaker voor.
Bovendien mag er ook wel eens iets gedaan worden aan het zwerfafval. Een paar maanden geleden las ik in de krant een bericht over schooljeugd die op een dag al het afval verzamelde en in een flink aantal zwarte vuilniszakken bijeenbracht. Het was behoorlijk wat, maar wie eens een keer met z’n neus aan de grond loopt heeft na een kilometer reeds een behoorlijke zak vol vuil opgescharreld.
Ook dit is humpie-dumpie-gedrag en dit gedrag toont geen enkel respect voor de natuur. We moeten de jeugd bewust maken van het belang van het met respect omgaan met de natuur. We zijn er van afhankelijk, al schijnt dat gevoel verder weggedrukt te zijn dan ooit. Bovendien staat het zeer slordig wanneer er overal rotzooi ligt. Niet alleen in de buitengebieden, maar zeker ook in de binnenstad. Gewoon een kwestie van opvoeding. Hou het bij je tot je een afvalbak tegenkomt.
Nederland schoon, zodat we nog meer genieten van voorjaar en zomer.
Hopelijk wordt dit door onze stoere humpie-dumpies gelezen en worden ze aan het denken gezet, al heb ik eerlijk gezegd niet veel hoop dat het op deze manier wat wordt. Gummieknuppel en boetes zouden beter werk verrichten, al kunnen ouders er ook eens wat van zeggen. Het is zo’n minne moeite en goed voor de uitstraling van onze stad. Een schone stad trekt bovendien veel meer mensen uit het westen naar Waterrijk.

Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina