Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
14-05-2019  

Knorrig

 

Gisteren hebben actievoerders in Brabant willekeurig het erf en stallen van een varkensboer bezet. Daar waar in een rechtsstaat de wetgeving en uiteindelijk de rechter het laatste woord moet hebben, is dat een zorgelijke ontwikkeling.
Wie zijn die actievoerders die het fokken van dieren en produceren van vlees als voedsel willen bestrijden? Zo’n honderdtal activisten overvielen de boerderij om deze te bezetten. Op T-shirtjes prijkte de naam ‘Meat the Victims’ waarachter geen organisatie schuil gaat maar louter individuen die überhaupt tegen het houden van dieren zijn en tegen vlees als voedsel. In dit geval vormden de bezetters een internationaal legertje activisten die niet alleen het boeren gezin de schrik op het lijf joeg, maar ook de rust in de stallen wreed verstoorde. Gestreste biggen renden door de stal weg van moeder de zeug vanwege al die onrust die de activisten veroorzaakten. De beelden die men maakte zouden aantonen dat er veel dierenleed in de stallen heerste, maar dat dan wel door de ongestructureerde bende die men zelf veroorzaakte.

Woedende boeren uit de regio zouden de activisten wel even een lesje leren, maar die eigenrichting kon door de politie nog worden voorkomen. Onderwijl ging de eigenrichting van ‘Meat the Victims’ nog uren door, omdat ‘Hermandad’ via het gesprek tot een beëindiging van de actie wilde komen. Intussen waren diverse auto’s van de ‘overvallers’ al op hun kant gelegd of in de sloot geduwd.
Uiteindelijk arresteerde de politie 76 actievoerders die zich voor het gerecht moeten verantwoorden. De boeren vrezen dat met de indringing van de stallen ook ziektekiemen zijn binnengebracht en dat wel eens ten koste kan gaan van de gehele veestapel.

De richtlijnen voor vee- en varkenshouders zijn streng ten aanzien van het welzijn van de dieren zoals medicijngebruik en hygiëne in de stallen. Niet te min zijn er ook boeren die zich voor de rechter moet verantwoorden als de bedrijvigheid hen boven het hoofd is gegroeid en de zorg voor dieren onder de maat is. Bij ernstige gevallen volgt zelfs een beroepsverbod voor bepaalde tijd en zelfs voorgoed als dat bij de veroordeelde boer vaker voorkomt.

Maar actievoerders van ‘Meat the Victims’ willen veel meer dan dat. Zij willen een algeheel verbod op de productie van vlees. Alsof de wereld kan zonder productie van vlees als voedsel. Nee, we hoeven niet elke dag een karbonaadje, speklap of kippenboutje, maar ik bepaal graag zelf of ik veganist wil worden of niet.
Tegelijkertijd eis ik van de overheid dat wetgeving en toezicht toereikend is om direnleed te voorkomen. Bovendien hebben we wetgeving qua Co2-uitstoot. Binnen een bepaald gebied mag de norm niet overschreden worden. Zo moesten veehouders al hun veestapel inkrimpen en worden ook varkensboeren aan banden gelegd qua ongebreidelde groei. Nee, het voorkomt geen megastallen maar de groei als geheel per gebied wordt wel ingedamd om milieu- en mensschade te voorkomen. Hoogwaardige technieken geven soms nog wat rek voor een individuele boer, maar dat is niet oneindig. Onderzoek toont ook aan dat het welzijn van de dieren in wat men megastallen noemt, vaak beter is dan die bij een keuterboer op het erf en waar de zogenoemd diervriendelijke huisvesting in ieder geval voor een veel hogere Co2-uitstoot per dier gemeten wordt. Kortom regelgeving is niet makkelijk maar altijd beter dan een ‘vlucht van de sector’ naar landen waar regelgeving ten aanzien van vee-, kippen- en varkenshouderijen  nog in de kinderschoenen staat of nog helemaal niets wordt vastgelegd.

In Nederland lopen we voorop qua regelgeving en dat is prima, maar notoire dwarsliggers zoals als de actievoerders die boeren gezinnen en hun boerderijen overvallen en bezetten, mogen wat mij betreft een flinke periode ‘aan de ketting’ gelegd worden en ook worden veroordeeld tot schadevergoeding.

Het laatste ‘geknor’ in deze is aan de rechter!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina