Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
29-11-2018  

BA(H)DT

 

Waar moet het naar toe met het ooit zo bewierookte vrije ondernemerschap in Nederland. Er is bijna geen ondernemersplan meer dat niet op een of andere wijze wordt bestreden door de concurrentie of buurgemeenten omdat plannen teveel impact zouden hebben bij soortgelijke branches in eigen gemeenten. Europese richtlijnen raken al gauw ondergesneeuwd in inspraakprocedures bij gemeenten en plannenmakerij eindigt vaak in juridische strijd bij de bestuursrechter.
Neem het plan van Hornbach om in Almelo een grote bouwmarkt te realiseren naast een toekomstige vestiging in Enschede. De buurgemeenten mogen er zich over uitspreken en ook de concurrenten halen alles uit de kast om dat te voorkomen. Zoals eerder Gamma en Praxis de kleinere ondernemers in de branche nagenoeg wegvaagden, vreest men nu zelf Hornbach of Bauhaus dat volgens Borne dan weer bescherming nodig heeft op de locatie Westermaat bij IKEA. Zelfs de provincie Overijssel bemoeit zich er mee en huurde al een professor in die diverse uitgebrachte rapporten over Hornbach Almelo feitelijk onder de maat noemde naar gelang natuurlijk van het provinciebestuur als opdrachtgever en naar wens van BADT om het op Twentse schaal te beoordelen. Na jaren dus opnieuw naar de ‘tekentafel’ om de diverse rapporten beter in elkaar te laten vloeien maar dan wel met de visie van de provincie.

Nu is goed ondernemen in de basis niet meer dan het beter doen dan de concurrent, want het gaat uiteindelijk om de gunst van de koper. Wat een provincie of naastgelegen buurgemeenten er aan willen toevoegen, verstoort alleen het gunstproces van potentiële kopers.

Een nieuwe loot in het verzet tegen concurrerende ondernemersplannen is BADT (Belangen Alliantie Detailhandel Twente). Uiteraard gericht op zelfbescherming en derhalve niet vernieuwend maar behoudend. Zo ageert men tegen Hornbach in Twente en het plan van Kees Smit Tuinmeubelen om een nieuwe hoofdvestiging te bouwen op het XL Businesspark Twente bij Almelo. Het XLpark is van de Twentse gemeenten Almelo, Borne, Hengelo, Enschede en de provincie Overijssel en is bedoeld voor ‘ruimtevreters’.
Daar voldoet het plan Kees Smit wel aan met 110.000 m2 magazijnruimte, kantoor en fotostudio voor webverkoop, maar ook een behoorlijke showroom ter vervanging van de te verlaten locatie iets verderop aan de rand van Almelo. Vollomineus en feitelijk niet meer geschikt voor een winkel in het centrum waar je niet even naast de deur kunt parkeren om een gekocht tuinstel af te halen. Met het plan komen diverse magazijnen van Kees Smit elders in Almelo en Vroomshoop onder één dak pal aan de A35 waar dit bedrijventerrein juist bedoeld is om logistieke aanvoer te bundelen. Straks dus per container met de binnenvaart vanaf Rotterdam in plaats van duizenden vrachtwagens over de weg.
Maar ja, die vermaledijde showroom, dat hoort volgens BADT in het kernwinkelgebied van een stad thuis omdat het plan van Smit de deur op een kier zou zetten voor meer detailhandel op het XL Businesspark.
BAH dat BADT, angsthazen, gebrek een creatief ondernemerschap, zittend achter de kassa te wachten op kopers die wel graag elders willen kiezen wat ze willen kopen maar volgens BADT niet mogen. Zij die in het verleden ach en weh schreeuwden als het eisenpakket voor vestiging alleen nog maar voor hen lastig was en kostenverhogend. Dat stadium voorbij moeten ze nu achteroverleunend en weinig vernieuwend in bescherming worden genomen. Namen van leden zet BADT niet op haar website. De Schijtlijsters, BAH !!!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina