Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
03-07-2014  

Wat een land !

 

Ik weet niet hoe u er over denkt, maar dit land schiet door in bestuurlijke en rechterlijke ‘dapperheid’. Sinterklaas mag zich niet meer laten bijstaan door Zwarte Pieten en de kastelein van een kroeg zonder personeel mag in zijn eigen toko geen ‘peukie’ meer op z’n lip hebben op straffe van een boete van 19.000 euro.
Om met dat laatste te beginnen. Het oudste rookverbod ter wereld dateert van 1590 toen de Paus van Rome het roken in kerken verbood. In 1990 kwam in Nederland het eerste rookverbod in de Tabakswet te staan voor overheidsgebouwen en in 2004 ontstond het recht op een rookvrije werkplek. Voor een kroegbaas zonder personeel gold tot vorige week nog een uitzondering op het rookverbod in publieke ruimtes. Het kleine café met rokende kroegbaas was het enige uitvluchtoord waar verstokte rokers nog terecht konden om onder het genot van een borrel ook aan een sigaret, sigaar of pijp te mogen lurken. Het nieuwste rookverbod, met straffe boetes, werd dinsdag in de Tweede Kamer met een nipte meerderheid van 76 stemmen voor en 70 tegen aangenomen.
De ‘Krant van Wakker Nederland’ liet er de stelling van de dag op los. Onder de 6761 deelnemers was 62 procent het niet eens met uitbreiding van het rookverbod. “Den Haag slaat door in betutteling”, foeteren de tegenstanders en ook “Men helpt de kleine kroeg om zeep”. Één tegenstander liet echter ongewild ook een voordeel horen. De betrokkene komt sinds de invoering van het eerdere rookverbod al niet meer in een horecabedrijf, waardoor hij maandelijks 300 euro bespaard. Nederland loopt nu dapper voorop in Europa waar het verder een lappendeken is van rookverboden en uitzonderingen. Behalve in Griekenland want ook daar mag het niet. Alleen is er geen Griek die zich er iets van aantrekt!

Dan het ‘zwarte pieten’ richting de helpers van de Sint. Een rechter te Amsterdam heeft de gemeente teruggefloten met het verlenen van een vergunning voor de intocht van Sinterklaas en Zwarte Pietenbaas. Juist in de week dat VN-afgevaardigde Verene Shepherd in ons land onderzoek doet naar rassencriminaliteit. Sinds enkele jaren ligt ook de traditie van Sint en Zwarte Piet onder vuur en vorig jaar liet de Jamaicaanse professor Shepherd al weten dit discriminerend te vinden. Zij zag er een verbinding in tot de slavenhandel waar Nederland in een ver verleden een flink aandeel in had. “Heeft de Sint en Piet echter wel een vergunning nodig om welke stadshaven binnen te varen?”, vraag ik me nu af. En zo ja, dan hoop ik bij de volgende intocht heel veel carnevaleske maskers te zien naar bijgaand voorbeeld!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina