Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
25-02-2014  

Uit de kunst

 

Dit zeg je wanneer er een formidabele prestatie is geleverd op een bepaald gebied. Kilo’s goud meegenomen uit Sotsji: uit de kunst.
Minder uit de kunst is het kunst- en cultuurbeleid van onze huidige regering. Deze draait het zinnetje om en maakt er “de kunst uit” van. Samen met criminelen zorgt men er in korte tijd voor dat het hele land leeggeroofd wordt en dat overal de blokschaaf overheen gaat. Alleen de helhond in De Lutte heeft, dankzij een kooiconstructie, nog een kleine kans om niet in de gloeiende oven te verdwijnen.
Triest dieptepunt tot nu toe is, met afstand, het roven van het bovenste deel van het bevrijdingsmonument in Vriezenveen. Veel dieper kun je moreel haast niet zinken.
Het onderste gedeelte met de namen van de gesneuvelden heeft men laten staan. Er hangt een ijzige stilte omheen. Ik dacht aan de Menenpoort in Ieper, waarop een kleine 55000 namen staan van gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Iedere avond om 20.00 u wordt de Last Post gespeeld, is er stilte en respect. Een onaantastbaar monument.
Op het verminkte monument in Vriezenveen staan maar een aantal namen. Het respect moet hier echter net zo groot zijn en ieder mens die voor de vrijheid sterft is gelijk, waar ook ter wereld.
Ook dit monument moet onaantastbaar zijn. Je blijft er af.
Wat mij persoonlijk verbaast is de relatieve gelatenheid na weer zo’n amputatie van mooie kunst uit de openbare ruimte. Ook op plekken waar tot voor kort nog prachtige schilderijen hingen en men nu naar vreselijk saaie witte muren staart, haalt men gelaten de schouders op en leeft verder. Probleem bij het geroofde monument is natuurlijk dat je niet weet op wie je je woede moet richten.
Toch zie ik wel enig verband tussen de verschraling op kunst- en cultuurgebied en het roven van een oorlogsmonument. We bevinden ons op een hellend vlak en zakken af naar een bedenkelijk niveau. Minder kunst en cultuur, minder bibliotheken, meer dan een miljoen analfabeten. Minder reflectie, nadenken, prikkelingen d.m.v. muziek, dans, literatuur en beeldende kunst.
Kunst en cultuur maken mensen beter, dat is bekend. Misschien net dat beetje wat nodig is om van een oorlogsmonument af te blijven.

Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina