Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
02-02-2014  

Onenigheid over koopavond in Almelo

 

Onlangs sprak het bestuur van de winkeliersvereniging Centrum Almelo Aktief (CAA) haar voorkeur uit voor een koopavond op de zaterdag als publiekstrekker voor de regio. Wel stelde het bestuur dat dan wel alle winkeliers op één lijn moeten zitten om er ook een succes van te kunnen maken. CAA beoogt daarmee de teloorgang van de donderdag als koopavond om te zetten naar een weekendsucces.
Dat niet alle winkeliers op één lijn zitten is inmiddels ook duidelijk. Veel zelfstandigen hangen toch aan de zaterdagavond en zondag voor het behoudt van het sociale leven en hikken ook aan tegen de extra loonkosten die een koopavond op zaterdag vaak met zich meebrengt.
Niet voor niets dat de voorzitter van het Vakcentrum Detailhandel al eerder pleitte om de 100 procent toeslag voor het werken op zondag ter discussie te stellen. Volgens de voorzitter is Nederland inmiddels een 24-uurs economie geworden en is een toeslag derhalve niet meer nodig.
Verandering gaat dus veelal gepaard over de rug van de werknemers ter meerdere eer en glorie van het ondernemersklimaat.

De discussie over koopavond op zaterdag roept bovendien ook vragen op waarom alle winkeliers op één lijn moeten zitten. Het grootwinkelbedrijf en ook de supermarktketens voeren al jaren een eigen koers en trekken zich niets aan wat de ‘kleinere keuters’ in de detailhandel feitelijk willen of niet willen. Voor velen in winkelconcentraties is het dus in feite slikken of stikken. Je doet mee of je doet niet mee, dat is de huidige gang van zaken in winkelland Nederland.

Volgens de wet, mag iedere winkel van maandag t/m zaterdag geopend zijn van 06.00 uur tot 22.00 uur. Daarnaast kennen we in meerdere gemeenten avond/nachtwinkels en openstelling op zondag middels een gemeentelijke vergunning.
Om op zaterdagavond tot 22.00 uur open te gaan, is er dus geen enkele wettelijke belemmering. Dat zou het bestuur van CAA toch moeten weten. Ondernemers zijn dan ook vooral ondernemer omdat ze het liever zelf voor het zeggen hebben in plaats van te werken als loonslaaf. Het wachten is dus op het initiatief van winkeliers in één Almelose winkelstraat om naast de traditionele koopavond op donderdag een experiment te beginnen om het kopersvolk wel naar hun straat te krijgen op de zaterdagavond. Eerst dan weten we of een koopavond op zaterdag heil en zegen brengt in de knip van de winkelier. En zo ja, dan volgt de rest vanzelf !

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina