Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
04-12-2013  

College praat recht wat krom is


Dansles in een horecabedrijf met zaalruimte is gewoon horeca.
Drinken in een dansschool is ondergeschikte horeca zegt het Almelose college.
Voor de horecawet is een vergunning een vergunning.
De ambtelijk 'verzonnen' term 'ondergeschikte horeca' bestaat niet. Eenmaal een horecavergunning verleend, is ombuiging van activiteiten bijna niet tegen te gaan.

 

Alleen de kop zou al van toepassing zijn op vele gevallen in bestuurlijk Almelo. Vele onderzoeken en verbeteringsvoorstellen zijn er al aan gewijd, maar het college moddert maar door met besluiten waar rechtens veel vraagtekens bij gezet kunnen worden, dit tot frustratie van veel burgers die onnodig op kosten worden gejaagd om de kromme besluitvorming te bevechten.
Zo is kringloop WaWollie met open armen ontvangen om zich te vestigen aan de Plesmanweg in het voormalige pand van Mercedes Baan. Het bestemmingsplan omschrijft volumineuze goederen maar daar kan WaWollie met haar rommilige aanblik nauwelijks aanspraak op maken en een vergelijk met glimmende volumineuze automobielen gaat al helemaal niet op. Omwonenden protesteerden maar dat werd weggewuifd door de lieden op het pluche in het stadhuis. Uiteindelijk bepaalde de bestuursrechter dat de omgevingsvergunning onterecht is verleend. Het college besloot derhalve alsnog de vergunning in te trekken waardoor WaWollie feitelijk nu dicht moet en dan ongetwijfeld met een schadeclaim zal komen.

Hetzelfde doet zich voor aan de Bornerbroeksestraat. Daar vestigde zich een jaar geleden dansschool InnerAll. Het vrij recente bestemmingsplan uit 2005 staat echter geen horeca-activiteiten toe. Omwonenden maakten vroegtijdig bezwaar maar dat werd ook genegeerd en zelfs beweert dat er helemaal geen omgevingsvergunning nodig was, ondanks dat in het dictum van he besluit wordt omschreven dat het aangepaste bestemmingsplan tot doel heeft vooral de woonomgeving te verbeteren. Expliciet werd alleen horeca toegestaan in twee bestaande horecapandjes aan de Arendsboersweg en aan de Bornerbroeksestraat van Erotheek tot Oude Veemarkt en zelfs dat laatste werd onlangs nog gepoogd in een sterfhuisconstructie te zetten. Voor InnerAll werd desondanks ruim baan geboden onder de visie dat de horeca-activiteiten alleen dienstig zijn aan de activiteiten van de dansschool. Dat werd ook ter zitting van de commissie onderzoek en advies beweerd door de eigenaresse, maar ze loog als het gedrukt stond, want nog dezelfde avond vond er een bruiloft plaats in de dansschool en is inmiddels ook de bovenverdieping in gebruik genomen waar in de bouwtekening geen sprake van is als bedrijfsdomein. De commissie van Onderzoek en Advies achtte de verleende vergunning in strijd met de omschrijving van het bestemmingsplan, waarop formeel de vergunning door B&W werd ingetrokken, om vervolgens ‘groen licht’ te geven middels een ontheffingsprocedure. Zo worden burgers die hun recht willen halen dus arm geprocedeerd op kosten van de gemeenschap en wordt de intentieomschrijving van het bestemmingsplan met voeten getreden. Opnieuw kan dus het hele juridische ‘bezwaren-circus’ worden doorlopen voordat uiteindelijk de bestuursrechter een finaal oordeel velt, dit terwijl de omschrijving van het vigerende bestemmingsplan en het bijbehorende dictum van de besluitvorming in de gemeenteraad klip en klaar is.

Ook t.a.v. de rioolheffing nu een hernieuwd voorstel. Op instignatie van wethouder Johan Andela werd de rioolheffing in 2013 verlegd naar de pandeigenaar. Achterliggend doel waarschijnlijk het omzeilen van de vrijstellingsmogelijkheid van minima en dat zou de gemeente enkele euro-tonnen extra opleveren. Iedereen (dus ook de gemeenteraad) kon namelijk onder de klompen aanvoelen dat de verhuurders die extra kosten zouden doorberekenen aan de huurders en het ‘verhaal’ van Andela dat de minima gecompenseerd zouden worden door de huursubsidie, een ‘broodje aap’ verhaal was. Ze zijn niet gek in Den Haag!
Woningstichting St. Joseph kondigde zelfs de naheffing al aan, waarop met name de SP bij het college van B&W aan de bel trok.
Overleg met de corporaties voorkwam dat die naheffing dit jaar alsnog wordt opgelegd, maar t.a.v. volgend jaar ligt er nu een voorstel op tafel om de rioolheffing te splitsen in een eigenarendeel van 40 procent en gebruikersdeel van 60 procent. Alsof dat eigenarendeel niet wordt doorberekend aan de huurders. Het voorstel houdt dus deels in, dat de minima voor het 60-procentdeel in 2014 alsnog vrijstelling kan aanvragen en dat is gewoon een andere poging om de beoogde extra inkomsten grotendeels toch binnen te harken!

Wederom dus een paar voorbeelden waarbij de burgerij grote vraagtekens kan zetten en wederom niet bevordelijk voor een toenemend vertrouwen in de bestuurlijke macht van de gemeente Almelooooo!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina