Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
19-10-2013  

Zwartepieten !!!


Drs. Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

(met dank aan T.C. - AlmeloAnders.nl voor het bewerken van de foto)
 

Ons wereldje staat helemaal op z’n kop. Was er in het verleden al aversie tegen een lekkernij met de naam Negerzoenen en werd de fabrikant destijds geprest om van de naam af te zien, vandaag werd bekend dat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN bekijkt of de knecht van Sinterklaas een racistisch stereotype is. Al op 17 januari is die brief aan de Nederlandse regering verzonden, meldde het NRC vandaag. Een antwoord schijnt er nog niet te zijn.

Eerder deze week ophef tijdens de tv-uitzending De Wereld Draait Door waar een ‘gesjeesde advocaat met een grote bek’ vond dat tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam geen Zwarte Pieten meer mee mochten doen, vanwege de stereotype knechtenrol met een racistische achtergrond. Zelfs in Amsterdam dreigt dat onderwerp van discussie te worden in de gemeenteraad en de ‘slapjanussen’ hebben het er al over om dan maar witte, blauwe, gele, rode en ik weet niet hoeveel gekleurde Pieten te laten meedoen. De wereld van een oude sage op zijn kop, want een Zwarte Piet is niets meer of minder dan het hulpje van Sint Nicolaas die bij zijn rondgang over de daken via de schoorsteen afdaalde om de presentjes in de schoen te doen.

Let op mijn waarschuwing, straks mag Jodekoeken en Zigeunerschnitzels ook niet meer. Ik doe aan die onzin niet mee. Bij mij blijft een Negerzoen een Negerzoen, een Jodekoek een Jodekoek en een Zigeunerschnitzel een Zigeunerschnitzel en als ik iemand ‘zo zwart als een turk’ wil noemen, doe ik dat ook, inclusief mezelf als ik me weer eens ‘verplicht’ in de tuin heb uitgesloofd!

‘Fijnslijper’

P.S.
<< Deze ‘Ridder’ hield het volksfeest van Sint en Piet van de Nationale Erfgoedlijst. Zij schreef aanvrager het Sint Nicolaasgenootschap dat men eerst wat aan “het Zwarte Pieten probleem” moest doen en blokkeerde daarmee mogelijke vermelding op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina