Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
14-02-2013  

Rumoer over Factory Outlet, verzet groeit!

Fotoreportage Jan Bril
 

ALMELO – Het belangrijkste onderwerp van het discussieprogramma Rumoer was wel het groeiende verzet tegen Almelo Nouveau met een Factory Outlet en ook directeur Gert Jan Sweep mocht nog even uitleggen waarom hij sponsor Urenco de hand boven het hoofd houdt door een symposium en tentoonstelling over de demonstraties en het ontstaan van Urenco in de bibliotheek tegen te houden. De bibliotheek is dus wat minder open(baar) geworden sinds zijn aanstelling. Echter niet vreemd voor een voormalige volgzame ex- ambtenaar der gemeente.

Het probleem sinds jaar en dag is dat projectontwikkelaars stenen willen laten stapelen om hun achterzak te vullen en dat doen vanuit een puur persoonlijk belang. Aannemers doen dat ook en stapelen stenen sinds jaar en dag waar wat te verdienen valt. Of dat altijd goed is voor een stad of dorp en de samenleving is van minder belang. Dat belang moet worden ‘bewaakt’ door gemeenteraden. In Almelo is de wens om het futuristisch gepresenteerde Almelo Nouveau te bouwen aan de Nijreessingel zo’n ontwikkelaarsbelang. Er werd een heuse ontwerpwedstrijd voor in het leven geroepen en oud- wethouder Sjoers was ten tijde van zijn juryvoorzitterschap ook nog in functie als wethouder van stadsontwikkeling en dan gaan alle lichten op groen.

De huizenmarktcrisis in de USA en de daarop volgende wereldwijde financiële crisis gooide echter roet in het eten en de aangekondigde invulling van Almelo Nouveau werd daarmee niet meer haalbaar.
Als ontwikkelaar worden dan de bakens verzet naar alternatieve invulling, want de zakken moeten blijven gevuld. Ontwikkelaar Prosyn kwam dus met het alternatief, een Factory Outlet van 8000 m2. Bijna een kwart van Bataviastad bij Lelystad en de helft van Ochtrup (D).
Edoch het verzet groeit. Urban Interest dreigde al geen eurocent meer in de binnenstad te steken. Achmea Vastgoed trok de belofte om 520 miljoen euro te beleggen in de binnenstad al in. Beter Wonen stuurde een brandbrief dat het de ontwikkelingen in de binnenstad de rug toe keert en nu volgt de middenstand in de binnenstad met massaal verzet en ook de eigenaren van de Woonboulevard komen in het geweer bleek tijdens Rumoer.

Almelo Nouveau kan schijnbaar in de la, al moet de gemeenteraad nog wel keuzes maken waar de prioriteit ligt. De binnenstad of de periferie waar het zonder betaald parkeren kennelijk makkelijker ondernemen is!

Over de binnenstad wordt al 12 jaar gepraat zonder dat er überhaupt iets van de grond is gekomen. Volgens officiële onderzoeken is het aantal m2 detailhandel in de stad al veel te groot en neemt dat zelfs toe door stijgende verkopen via internet. Kunnen we nu eindelijk eens een streep zetten door megalomane plannen? Kunnen we eindelijk eens ontwikkelaars de deur wijzen en ons beperken tot sfeer-verhogende maatregelen om shoppen weer aantrekkelijk te maken?
En kan nu eindelijk eens parkeerbeheer worden afgeslankt om de kosten van het toezicht op betaald parkeren in te perken? Maak parkeren op pleinen kosteloos en hou betaald parkeren in P-garages in stand. Misschien dat de Almelose binnenstad dan nog te redden!

‘De binnenstad heeft prioriteit!’, stelde Sjoers ooit. ‘We hebben een sterke man als Sjoers nodig om dat te realiseren!’, stelde Achmea ooit. Het ambtenarenkorps groeide van pakweg 700 naar boven de 1000 omdat alle wilde plannen voorbereid moesten worden.
Het geld is op, toch blijft men geld uitgeven aan domme dingen zoals de mislukte reconstructie van het Waagplein. Vorige week donderde weer een invalide met zijn voertuigje van de onbenullige treden om uiteindelijk in het ziekenhuis te balanden. De schadeclaim is onderweg naar de gemeente!

‘Fijnslijper’

Fotoreportage (21 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina