Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
25-01-2013  

Branhout

 

Vorig weekend las ik een onheilspellend stukje in Trouw over de versimpeling van de Nederlandse taal. Het is me bijgebleven en spookt deze week zo af en toe door m’n hoofd. Zou het werkelijk zo dramatisch zijn of dikt Nelleke Noordervliet, schrijfster van dit artikel, een en ander een beetje aan? Zoals zij het stelt staan ons uitermate sombere tijden te wachten. Middelmaat troef. Enkele zinnen uit haar artikel die me het meest raakten:
“ Het gedrukte woord staat onder druk. De lees- en schrijfvaardigheid van de gemiddelde Nederlander(laag- en hoogopgeleid) wordt dramatisch slechter. Daarmee neemt ook het vermogen af om genuanceerde informatie door te geven. De tendens is om naar beneden te schrijven, hapklare, simpele brokken.
Slecht en slordig lezen en schrijven gaan over in slecht en onzorgvuldig denken.
Voor wie het geschreven woord na aan het hart ligt, is dat een reden voor treurnis. We raken het literaire erfgoed kwijt. Onze taal raakt z’n wortels kwijt.”
Nu kan ik het met bovenstaande wel eens zijn en ik denk dat deze nieuwe tijd meebrengt dat men steeds hakkeliger en slordiger gaat communiceren. Ultrakorte zinnen.
Om me heen merk ik dat bepaalde spreekwoorden en gezegden niet meer overkomen en dat het kleurenpalet vervaagt.
Onlangs zag ik in Vriezenveen een aanhanger met hout er op. Op de achterzijde een bord met daarop geschreven: “Te koop, branhout.” Ik vind dit prachtig, moet er heel erg om lachen en vind het ook wel vertederend dat zoiets in deze perfecte tijd nog gewoon kan. Achter een ruit van een cafetaria in Almelo hangt al jarenlang een bord waar op staat: “Schotel’s.” En hoeveel mensen hoor je niet spreken over een abollement?
Zomaar een paar voorbeeldjes aan de onderkant. Ik weet niet of dit soort miskleunen maatgevend zijn voor het niveau van de gemiddelde Nederlander, maar dit niveau holt achteruit, dat is wel duidelijk. Onderwijs is de enige mogelijkheid om één en ander weer de goede kant op te buigen. Vanaf de basis, zo jong mogelijk.
Het begint bij het voorleesuurtje voor de allerkleinsten. Dat heeft deze week gelukkig weer plaatsgevonden. Hopelijk pikken de scholen vanaf het basisonderwijs deze waarschuwing op.


Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina