Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
14-01-2013  

De overheid wil teveel weten


Is het in de VS nu veiliger?
 

Na ‘nine-eleven’ is de wereld op hol geslagen met het volgen van haar burgers. Amerika verzamelt alle bankgegevens die er ter wereld maar bestaan en Nederland geeft volop medewerking. Ons landje staat ook in de top in het verzamelen van emailberichten en het afluisteren van telefoonverkeer en dat allemaal onder het mom van de strijd tegen het georganiseerde terrorisme.

Op tal van gebieden is het verzamelen van gegevens ‘hot’. Kijk naar de pogingen om een nationaal patiëntendossier in het leven te roepen. Een fractie van de burgers doet er slechts aan mee vanwege de onbetrouwbaarheid van het systeem. De meeste tegenstand ondervind het systeem trouwens onder de medewerkers in de gezondheidszorg omdat men de dagelijkse praktijk kent. Regelmatig staan al bestaande lokale systemen voor iedereen zichtbaar op het wereldwijde net zoals onlangs nog bleek bij een ziekenhuis in Leiden. Ook Digid D is regelmatig uit roulatie omdat er weer lekken zijn gesignaleerd.
Langs lands grenzen staan camerasystemen met kentekenherkenning. Dit tot leedwezen van o.a. onze Oosterburen die privacy nog wel hoog in het vaandel hebben staan en Nederland daarop ‘bevechten’ binnen de Europese Unie.
Langs landswegen eveneens duizenden camera’s om snelheidsovertreders op bepaalde trajecten af te vangen om deze van een fikse bon te voorzien. Over enkele jaren zijn alle rijks-autowegen van het systeem voorzien en kan elk voertuig worden gevolgd, misschien straks wel vanaf het moment dat u van huis vertrekt. Met de wet Mulder achter de hand is de kentekenhouder altijd het haasje, ook wanneer hij niet achter het stuur zit en daar is ons landje uniek in.

In Enschede introduceerde de politie tijdens 3FM Serious Request het systeem om mobieltjes te volgen. Officieel om het aantal bezoekers aan de binnenstad vast te leggen om het toezicht beter en adequaat te kunnen regelen. Maar wat doet men nog meer? Voor hen een weet en voor de burger een vraag. Als mogelijk in de nabije toekomst een soort wet Mulder voor mobieltjes in het leven wordt geroepen, weten we zeker dat ‘trace and track’ van elke burger het hoofddoel vormt.

In Almelo introduceert men een nieuw parkeerbeleid in de binnenstad. Binnenstadsbewoners moeten dan bezoek van familie of kennissen per auto, een uur van tevoren bij parkeerbeheer aankondigen met het doorgeven van kenteken van de bezoeker. Dit om een bezoekerspasje voor parkeerkorting of vrijstelling te kunnen regelen. Na het bezoek moet dat kenteken dan weer worden afgemeld. Waar zijn ze mee bezig?

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) doet niets om deze ontwikkelingen tegen te gaan. Althans publiekelijk hoort men over het CBP nauwelijks iets.

Onlangs moest mijn echtgenote zich legitimeren bij de bank voor een gezamenlijke betaalrekening die al bijna 40 jaar bestaat. Dat moest van 'Vadertje Staat' vanwege terrorismebestrijding. Wat een onzin, maar ja er werd gedreigd dat de rekening zou worden geblokkeerd en dan kom je letterlijk in de kou te zitten!

Tot slot nog twee vragen ter overweging:


A. Nederland wordt een politiestaat     □ Ja        □ Nee
B. Nederland is al een politiestaat       □ Ja        □ Nee


‘Fijnslijper’

 

Archief
Terug naar vorige pagina