Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
22-05-2012  

Ground zero?

 

Geheel onverwacht kwam het bericht van afgelopen maandag op de site van Tubantia niet. Verre van dat zelfs. Waar je al tijden vermoedt dat er iets niet in de haak is, komt nu ook hier de aap uit de mouw. Het was er ook al zo stil. Grote borden probeerden tijdenlang nog potentiële kopers te lokken, maar naar nu blijkt zonder veel resultaat. De aantrekkelijke secretaresse op het bord heeft maar weinig kunnen bijschrijven. Humoristisch op datzelfde bord was wel dat er stond dat er reeds bijna éénderde deel van de kavels aan de man was gebracht. Maar tijden later was dat nog steeds hetzelfde percentage.
Na het afblazen van Waterrijk, lezen we nu dat het project van het Indiëterrein in de ijskast gaat. In tegenstelling tot al die andere waanzinnig onzinnige projecten, was dit nu juist wel een goed project. Al eerder schreef ik er over en vond dat Ter Steege hier goed bezig was. Bomen werden gespaard en een nieuwe wijk dicht bij het centrum is ideaal. Je vult een lelijk gat op en doet aan inbreiding. Daarbij zou er veel cultuur in de wijk zijn op te snuiven. Het prachtige torentje van de oude fabriek bijvoorbeeld.
Een gemiste kans, want een beetje stad dient een bepaald karakter te hebben. Almelo heeft een textielverleden en door zo’n karakteristieke wijk te bouwen met een link naar het recente verleden, geef je de stad een eigen gezicht en een mooie uitstraling. Jammer dat het niet doorgaat.
Wat me het meest opviel was dat men niet in staat is geweest om op jaarbasis 75 woningen te verkopen. Is de vraag dan zo gering? Dit getal staat toch in geen enkele verhouding tot de 4.500 woningen van Waterrijk en nog een aantal plannen die het buitengebied aantasten? Geert Mak noemt deze projecten in z’n boek “Hoe God verdween uit Jorwerd” witte schimmel die zich uitbreidt over de provincie. Een steenpuist die wordt vastgeplakt. Totaal onnodig, zoals zo vaak geconstateerd.
Wat ik steeds minder snap is de overdaad en overmoed. Vraag en aanbod liggen onvoorstelbaar ver uit elkaar. Hoe onlogisch is het om duizenden woningen te bouwen, terwijl er maar een handjevol mensen belangstelling voor heeft? Hoe onvoorstelbaar is het om talloze kantoorpanden te bouwen en vervolgens 6 tot 10 jaar te wachten op een eventuele gegadigde, terwijl de lege panden in de omgeving voor het uitzoeken zijn? Wie begrijpt er dan iets niet? Het is als schietbanen bouwen voor blinden. Totale onzin.
Voor Almelo is het Indiëproject een gemiste kans om de stad een eigen gezicht te geven. Jammer. Laat men echter, wanneer er ooit in de toekomst gebouwd gaat worden, eerst zorgen dat dit plan en andere plannen in de stad zelf gerealiseerd worden, voordat men aan het buitengebied durft te komen. Wanneer het eenmaal zover is hebben onze kleinkinderen hopelijk al weer achterkleinkinderen.

Anne Jan Teunis
 

Archief
Terug naar vorige pagina