Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
29-03-2012  

Leermoment IISPA

 

De IISPA, de grootste indoorsportaccommodatie van Twente, was een van de Almelose prestigeobjecten die in de bestuursperiode van burgemeester Menno Knip en de wethouders Anthon Sjoers (CDA), Reinier van Broekhoeven CDA, Bert Kuiper (PvdA), Mieke Kuik-Verweg (PvdA) en Theo Schouten (PvdA) werden opgestart. De bestuurscultuur noemde men ‘collegiaal bestuur’. In werkelijkheid deed ieder zijn eigen ding en keek men niet over elkaars schouders mee. Die cultuur werd voortgezet in de gemeenteraad waar coalitiegenoten CDA en PvdA een ‘cordon sanitaire’ legden om de voltallige oppositie en klakkeloos instemden met elk raadsvoorstel wat uit de burelen van het college kwam. Korter kun je alle onderzoeksrapporten die inmiddels zijn geproduceerd niet samenvatten.

Zo ook het tot stand komen van de IISPA. Ooit besloten met als uitgangspunt 8 miljoen euro als budget. Gaandeweg werden de Netwerksteden en Regio Twente in het project betrokken en ontwikkelingen in het Twentse op elkaar afgestemd. Hengelo de herontwikkeling van het atletiekstadion, Enschede de overdekte ijsbaan, Hellendoorn het nieuwe zwemparadijs en Almelo de IISPA.
Het aantrekken van het gerenommeerde architectenbureau Koppert & Koenis betekende al gelijk een ‘upgrading’ qua prestige. Het ‘binnenhalen’ van topsport turnopleiding BosanTON de volgende. Dat vinden wethouders niet uit maar de ambtelijke top!

In stappen werd het budget opgeschroefd naar 14 miljoen euro. Een prestigieuze uit Duitsland afgekeken inrichting en de bouwstrubbelingen met zelfs het stilleggen van de bouw, door het bouwconsortium Hegeman/Löwik vanwege de twijfels over de dakconstructie, deden de rest en deed de teller belanden op 18 miljoen euro.

Zakelijke ruimtes onder in het gebouw zouden de exploitatie vergemakkelijken. Die ruimtes staan leeg en jagen het exploitatietekort alleen maar op. Een horeca-exploitant kon niet worden gevonden. Ondernemers geloven namelijk niet in sprookjes! De IISPA is uiteindelijk de zoveelste molensteen om de nek van de bestuurlijke opvolgers geworden.

Huidig verantwoordelijk wethouder Jan van Marle kan vanwege zijn professie dan wel een rekenmeester genoemd worden, maar kan geen ijzer met handen breken. In het discussieprogramma ‘Rumoer’ had hij het over ‘leermomenten’, zoals ook op al die andere onderzoeksrapporten werd gereageerd door college en coalitie.
Toehoorder Brouwer verzuchtte in de publieksmicrofoon: ''Al die leermomenten, het lijkt hier wel een leerwerkplaats voor politici''.
Sprekend is de uitspraak in ‘Rumoer’ van CDA-fractievoorzitter Irene ten Seldam: ''Telkens een tonnetje erbij, soms verborgen in een begroting. En dan heb je ineens het gevoel dat je in een rijdende trein zit waar je niet meer vanaf kunt.''

Wat zij bedoelde is, is dat de bestuurlijke werkelijkheid er een is van monisme in plaats van dualisme. De ingekeerde werkelijkheid van de coalitie vanwege de macht en een gesloten oor voor zinnige inbreng door de oppositie!

‘Fijnslijper’

PS
De satirische website AlmeloAnders.nl noemt het een Griekse tragedie

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina