Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
28-10-2011  

Vuil, vuiler, vuilst.

 

We kunnen er trots op zijn: Nederland is het meest vervuilde land van Europa.
Dit kleine berichtje in Tubantia van vorige week deed me wel even de haren ten berge rijzen. Ernstige cijfers. Moet dat geen voorpaginanieuws zijn?
“Lucht, water en bodem in Nederland zijn de vieste van heel Europa.” Van de 27 landen staan we voor wat bodem en water betreft stijf onderaan en er zijn twee landen in Europa waar de lucht nog viezer is. Volgens Natuur en Milieu moet het autoverkeer ontmoedigd worden, want fijnstof door intensief autoverkeer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.
Nu is niets in Nederland heiliger dan de heilige koe en roomser dan de Paus ben ik ook al niet, maar ik heb vaak wel m’n vraagtekens bij het overmatige gebruik van het blikken ding. Is de prijs die we voor ultieme mobiliteit betalen uiteindelijk niet te hoog?
Wanneer ik denk aan al die files, al die dodelijke ongelukken, al dat fijnstof, parkeerproblemen, het bumperkleven en al die dieren die het loodje leggen na een botsing met diezelfde bumpers, stemt me dat niet echt vrolijk. De auto is op elk terrein allesoverheersend.
Nog even terug naar het fijnstof. Wanneer je een uur lang over het fietspad van Almelo naar Hengelo fietst en honderden auto’s je passeren heb je geen idee hoeveel fijnstof je in zo’n uur inademt. Is fietsen dan nog wel zo gezond?
De auto heeft ons vele zegeningen gebracht, maar wegen die onderhand op tegen de hiervoor genoemde nadelen?
De tijd valt niet terug te draaien en niemand zal z’n auto inleveren voor een paard en wagen. Toch moeten dit soort onderzoeken en cijfers wel iets met ons doen. Onze eigen longen zijn wellicht nog net iets belangrijker dan het gemak van de auto. We kunnen proberen wat bewuster met de heilige koe om te gaan. Wat vaker de fiets pakken of gaan lopen.

Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina