De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
26-10-2010  

Duitse diplomaten crimineel in 40/45

 

BERLIJN – Necrologiën van Duitse diplomaten, waarin hun oorlogsverleden werd weggelaten, waren vijf jaar geleden de aanleiding van de toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joska Fischer om vooraanstaande historici opdracht te geven de ‘handel en wandel’ uit het verleden van de Duitse diplomatieke dienst te laten onderzoeken.
De uitkomst gisteren zette de regering in Berlijn op zijn kop toen het resultaat van het onderzoek werd geopenbaard. Volgens de onderzoekers werkten de diplomaten intensief mee aan de Jodenvervolging sinds Hitler in 1933 aan de macht kwam. Tekenend was een declaratie van een diplomaat waarin hij de aanleiding van de declaratie openlijk omschrijft als; ‘liquidatie van Joden in Belgrado’.
Na het einde van de oorlog poetste de diplomatieke dienst het blazoen schoon terwijl het tegelijkertijd gevluchte nazi’s informeerde waar zij werden vervolgd voor hun misdaden. De huidige minister Guido Westerwelle (FDP) toonde zich diep geschokt en vindt dat de onderste steen boven moet komen. Ook de oud- minister Walter Steinmeijer (SPD) noemt de bevindingen ‘ongelooflijk’ vooral omdat de diplomatiek diens zich altijd als ‘bolwerk van burgerlijk verzet’ had afgeschilderd.

Archief
Terug naar vorige pagina