De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
14-07-2010  

Weer blunder OM, vrijspraak in AIVD-zaak

 

HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft vanmorgen de voormalige AIVD-medewerkers Heleen S. en haar vriend Hans H. vrijgesproken van het lekken van staatsgeheime informatie. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen hen een eis van drie en twee jaar cel geëist.
Justitie vervolgde beide omdat zij volgens het OM interne AIVD-stukken over de oorlog in Irak en over de dreiging naar de Dalai Lama hebben doorgegeven aan Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Justitie kwam daar o.a. achter doordat de telefoon van de journaliste af te luisteren. Het OM besloot al eerder haar niet te vervolgen omdat De Telegraaf een procedure aanspande tegen het OM en in het gelijk werd gesteld. De rechter oordeelde toen dat de telefoon van de journaliste onrechtmatig was afgetapt. De rechter in Haarlem stelt nu dat ook het 'bewijs' tegen de twee aangeklaagden onrechtmatig is verkregen.
De werkneemster van het AIVD werden ontslagen maar beide hebben het lekken van geheime informatie altijd ontkend. Volgens de advocate van S., Inez Weski, ging het niet om staatsgeheime stukken, maar is de informatie mogelijk uit openbare bronnen verkregen. Een schadeclaim richting het OM ligt dus in het verschiet.

Archief
Terug naar vorige pagina