De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
06-10-2019  

Voormalig VVD-voorzitter Keizer overleden

Strafrechtelijk onderzoek en vordering nog niet afgerond
 

DEN HAAG – Voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer is in zijn woonplaats Den Haag na een kort ziekbede geheel onverwacht overleden. Dat maakte een woordvoerder namens de familie bekend.
Keizer trad in 2017 af als partijvoorzitter nadat hij in opspraak was gekomen door een onderzoek van het journalistenplatform Follow the Money. Volgens de onderzoekers had Keizer zich in 2012 als voorzitter van de Raad van Bestuur van uitvaartvereniging de Facultatieve Groep op ‘slinkse wijze’ tot eigenaar laten verklaren door een somber toekomstbeeld te voorspellen voor de vereniging. Hij stelde voor om de bezittingen en activiteiten ten gelde te maken door verkoop. Vervolgens wist hij met een te lage betaling de eigendomsrechten van de uitvaartonderneming in handen te krijgen. Bij dit onderzoek werd Follow the Money na een eerste publicatie uitgesloten van persconferenties van Keizer die de beschuldigingen van het onderzoekcollectief als  ‘onware beschuldigingen en insinuaties’ bestempelde.
Het onderzoek van Follow the Money leidde er toe dat een strafrechtelijk onderzoek werd gestart en vervolgens werd er door de samenwerkende diensten een claim van 20 miljoen euro gelegd op alle bezittingen van Keizer. Deze procedure is nog niet afgerond.

Door alle commotie legde Keizer zijn voorzitterschap van de VVD neer om de partij niet in diskrediet te brengen. Dit nadat partijleden zich afvroegen of de voorzitter, die ook de strengere integriteitsregels van de VVD introduceerde, nog wel kon functioneren?

Het plotselinge overlijden van Keizer sloeg ook in als een bom bij de top van de VVD. Huidig VVD-voorzitter Christianne van der Wal reageerde verslagen; ‘Henry heeft als voorzitter van de VVD veel voor de partij betekend. Hij heeft de partij moderner gemaakt en een grote stap verder gebracht.’
Partijgenoot en premier Mark Rutte zegt een goede vriend te hebben verloren. ‘Wij zullen hem herinneren als een energieke man die altijd voor iedereen een vriendelijk woord had. Waar je ontzettend mee kon lachen en die altijd klaar stond voor advies of hulp.’

Archief
Terug naar vorige pagina