De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
03-05-2019  

UWV lekt 117.000 cv's van werkzoekenden

Waarschuwing: Data mogelijk in handen criminelen
 

DEN HAAG – Minister Wouter Koolmees bevestigde vanavond dat zo’n 117.000 cv’s van werkzoekenden illegaal zijn gedownload via de website Werk.nl van het UWV. Vanmiddag waarschuwde het UWV via Werk.nl dat de gedetailleerde informatie mogelijk in handen van criminelen is gekomen. ‘De illegale download werd 30 april ontdekt waarbij het ‘spoor’ leidde naar één werkgever. Diens account is inmiddels geblokkeerd ondanks dat de bewuste ondernemer  verklaarde van niets te weten. Mogelijk is zijn account misbruikt’, zo minister Koolmees.

UWV-ingeschrevenen opgelet!
Bent u ingeschreven bij het UWV als werkzoekende, dan is het mogelijk dat uw data zijn gelekt. Hierbij zijn alle persoonsgegevens zoals opleiding, arbeidsverleden, adres, email, banknummer, pasfoto enz. en zelfs uw burgerservicenummer. Al die gegevens zijn zeer waardevol voor criminelen. Zo kan men bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen en mogelijk uit uw naam bestellingen doen via webshops of andere aankopen. Ook kunt u het doelwit worden van zeer persoonlijk gerichte phishingmails waarmee getracht wordt uw bankrekening te plunderen. Woordvoerder Böhre van de Stichting Privacy First waarschuwt voor deze vormen van misbruik. Hij noemt het ‘schandalig’ dat er zoveel cv’s illegaal zijn gedownload. ‘Het gaat immers om zeer persoonlijke informatie’, zegt Böhre. ‘Dit is een massaal lek dat doet vermoeden dat het UWV zijn beveiliging niet op orde heeft. Als dat inderdaad het geval is, zou de Autoriteit Persoonsgegevens het UWV een boete kunnen geven.’

Het UWV betreurt de gang van zaken en stelt alles in het werk te stellen om te voorkomen dat ingeschreven werkzoekers de dupe worden. Minister Koolmees betreurt het ‘lek’ eveneens. Er is aangifte gedaan bij de politie tegen het ‘cybermisdrijf’en tevens is het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Autoriteit Persoonsgegevens ingeschakeld.

Mocht u schade ondervinden of via phishingmails benaderd worden, schakel dan de politie in en doe melding bij het UWV. Ook vindt u informatie via de site fraudehelpdesk.nl om phishingmails te herkennen en hoe te handelen, maar open ze nooit !!!

<< UWV werkt aan perspectief.
Maar in dit geval niet aan een gunstig toekomstperspectief!

Archief
Terug naar vorige pagina