De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
18-10-2018  

Investeerder Marcel Boekhoorn koopt HEMA

 

AMSTERDAM – Miljardair Marcel Boekhoorn was al jaren op jacht om HEMA te kopen. Enkele jaren geleden sloeg eigenaar Lion Capital zijn bod nog af, maar vandaag zette de geboortige Nijmegenaar en voormalig registeraccountant wel zijn handtekening en komt HEMA weer in Nederlandse handen.
Boekhoorn die zijn eerste centjes verdiende door vriendjes krantenwijken te laten lopen voor een percentage, boerde goed door zijn handelsinstinkt waarmee hij bedrijven opkocht, financieel gezind maakte en weer doorverkocht. Zo kwam telecomprovider Telfort voor 80 miljoen euro in zijn handen en verkocht hij het weer voor 500 miljoen euro.
Kenmerkend ook zijn vasthoudendheid om bijvoorbeeld een Chinese Panda naar het inmiddels aangekochte Ouwehands Dierenpark in Rhenen onder te brengen. Jaren vergeefs, maar toen hij een deal sloot met het Chinese Huawei, deed hij de Chinese regeringswaarnemer plotsklaps een bod om 2 Panda’s voor een reeks van jaren te huren. Het brak het ijs en Boekhoorn bouwde een van de meest geoutilleerde Panda-verblijven ter wereld.  Een mega-campagne volgde om de aankomst van de Panda’s op Schiphol en de reis naar Rhenen onder het publiek kenbaar te maken. De miljardair staat ook bekend om zijn vrijgevigheid. Na het afsluiten van een lucratieve deal, gingen zijn voetbalmaatjes van Oranje Blauw 4 na de eerstvolgende wedstrijd met minimaal een euroton op hun bankrekening naar huis.

Nu heeft Boekhoorn dan het van oorsprong oer- Hollandse HEMA in bezit. “Ik volg en bewonder de Hema al jaren”, aldus Boekhoorn op de persconferentie. “Hema is een prachtig bedrijf, een icoon in het Nederlandse retaillandschap”.
Snel handelen kan Boekhoorn eveneens. Direct na aankoop haalde hij 100 miljoen euro aan schuld van de balans en deed hij een kapitaalsinjectie van 40 miljoen euro om HEMA ‘lucht’ te geven. Ook werd in de onderhandelingsfase al de eis van Lion Capitol aan 250 licentiehouders in Nederland ingetrokken om meer bij te dragen aan de online-webshop. Buiten de landsgrenzen stijgt de omzet van HEMA fors. Wat Boekhoorn dus onmiddellijk deed is de schuldenlast binnen de landsgrenzen afboeken om eerder in een winstpositie te komen.
“De schuldenlast is een direct gevolg van de destijds betaalde koopprijs door Lion Capital ”, aldus Boekhoorn. Hij sprak verder in deze van een loden last die snel omlaag moest. Wat Boekhoorn neertelde voor de overname bleef onder tafel, maar het lijkt wel haast zeker dat Lion Capital ook een veer heeft moeten laten in de destijds te hoog gefinancierde aankoop waarvan de lasten op HEMA werden afgewend.
Met minder lasten gloort voor HEMA (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (H.E.M.A.) anno 1926 - Kalverstraat) nu verdere expansie in o.a. België en Frankrijk maar ook in Azië en het Midden Oosten waar onlangs een vestiging in Abu Dhabi werd geopend.

Boekhoorn kan ook hard zijn. Derassupporter van NEC haakte na degradatie in 2014 af als sponsor vanwege verschil van inzicht met de leiding van de Nijmeegse voetbalclub, terwijl de supportersschare hem juist zag als de redder in nood.

Naschrift:
In Almelo zou Boekhoorn voor een 'boost' kunnen zorgen door de inpandig verborgen sfeerloze lunchroom/coffiecorner van de HEMA naar de buitengevel te brengen aan de Koornmarkt. Terrasje er bij kan velen verleiden en geeft ook een sfeerimpuls aan het plein i.p.v. geblindeerde etalages!!!

Archief
Terug naar vorige pagina