De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
04-10-2018  

MIVD pakt Russische hackers

Vier Russen direct uitgezet, maar de VS wil ze

Het viertal Russische spionnen van de GROe werd daags voor de actie in Den Haag op Schiphol afgehaald door een Russische diplomaat.
bron: MIVD
 

DEN HAAG – De Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD heeft op vrijdag 13 april van dit jaar vier Russische geheime agenten van de Russische militaire inlichtingendienst GROe op heterdaad betrapt bij pogingen de computers van de internationale organisatie OPCW, dat onderzoek doet naar illegale inzet van gifgas, in Den Haag te hacken. Bij de actie werden alle bewijsmaterialen en goederen van de Russen in beslag genomen waarna ze direct op het vliegtuig werden gezet naar Moskou.
De verijdelingsactie werd vanmiddag openbaar gemaakt in een persconferentie door minister van Defensie Ank Bijleveld, de Britse ambassadeur in Nederland Peter Wilson en de bevelvoerder van de MIVD. Tijdens de persconferentie werden ongebruikelijk openlijk alle bewijzen getoond, zoals de hackapparatuur, laptop, fototoestel en meerdere mobiele telefoons.
De actie vond plaats op de parkeerplaats van het Marriot Hotel in de hoofdstad op amper enkele tientallen meters van het kantoor van de OPCW. Op de laptop werden eveneens gegevens gevonden van eerdere hackoperaties in Engeland en de Verenigde Staten en waren al voorbereidingen zichtbaar voor een actie in Zwitserland. Ook twee treinkaartjes van Utrecht CS naar Lausanne waren al in bezit.
In Engeland was de GROe betrokken bij de aanslag op dubbelspion Gripal en in de VS bij hacks op de Democratische Partij en werd de internationale dopingautoriteit WADA gehackt. Reden waarom de VS aansluitend op de persconferentie in Den Haag, bekend maakte welke zeven Russische spionnen werden gezocht. Het in Den Haag betrapte viertal Aleksei Sergejvitsj Morenets, Jevgeni Michajlovitsj Serebrjiakov, Oleg Miajlovitsj Sotnikov en Alexej Valeryvitsj Minin, behoorde daar ook toe.
De Russen waren enkele dagen voor de actie in Den Haag rechtstreeks uit Moskou gekomen en op Schiphol welkom geheten door een ambassademedewerker van Rusland. Zij reisden op diplomatieke paspoorten.
Rusland ontkent de spionnage en spreekt van 'fake news' om Rusland in een kwaad daglicht te zetten.

Archief
Terug naar vorige pagina