De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
22-09-2018  

Afdeling 'Pluk Ze' fotografeert miljoenen kentekens


In Phuket (Thailand) worden intelligentie camera's gebruikt die ook gezichten herkennen. Rijden zonder helm betekent bijvoorbeeld eveneens een 'bon' op de mat. Ook worden massaal verkeersovertredingen op basis van kentekens vastgelegd. De politie in Phuket heeft er zoveel werk mee, dat andere belangrijke zaken blijven liggen.
Foto: Phuket Provincial Police
 

DEN HAAG – Ruim 10 miljoen euro denkt het kabinet Rutte III in 2019 binnen te harken door alle foto’s van alle Rijksverkeerscamera’s van Nederland plus de rijdende camera-auto’s te laten controleren door Rijksbelastingen. Dit om te controleren of de Motor- en Rijtuigenbelasting wel is betaald. Het voornemen staat in het Wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen dat Rutte III op Prinsjesdag presenteerde.
De aankondiging is de ‘schaamte voorbij’ inzake privacy want de overheid kan zo de routes die een automobilist rijdt allemaal vastleggen. Criticasters vrezen verder dat ook Justitie/politie daarvan in de toekomst gebruik van zal kunnen maken. Bijvoorbeeld bij ernstige delicten om mogelijk daders op te sporen maar ook potentiële getuigen van het delict voor het afleggen van een verklaring.
Het onderwerp zal vast nog wel ter discussie staan in de Tweede en Eerste Kamer wanneer minister Hoekstra zijn meerjarenbegroting ter goedkeuring zal voorleggen. Het gebruik van al die camera’s werd onder Rutte II ook al gestart, maar toen stak de Hoge Raad daar nog een stokje voor omdat het toen nog ontbrak aan wetgeving.
Eerder verbood de Europese Unie het fotograferen van kentekens van 'grensgangers' aan de Nederlandse grenzen met Duitsland en België omdat dit in strijd is met het Verdrag van Schengen.

Archief
Terug naar vorige pagina