De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
27-10-2011  

Europa eensgezind in aanpak schuldencrisis

 

BRUSSEL – In grote lijnen is er een Europees akkoord over de aanpak van de schuldencrisis. Na een marathonzitting van bijna tien uur is besloten dat de banken 50 procent van de Griekse schulden kwijtschelden en het Europees noodfonds wordt verhoogd tot 1000 miljard euro, dat maakte EU-president Herman Van Rompuy na afloop bekend.
Ook José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, toonde zich verheugd met de maatregelen. ,,Europa heeft laten zien dat het alles doet wat nodig is.''
Met de kwijtschelding van 100 miljard euro resteert voor de Grieken nog een schuld van 250 miljard euro dat wel moet worden afgelost.
Het noodfonds dat nu 450 miljard euro bedraagt, wordt niet volgestort maar de zeventien eurolanden staan borg voor het aanvullende deel. Ook wordt onderhandeld met China voor extra investeringen in Europa.
Alle details worden nog nader uitgewerkt. Zo ook het plan van minister-president Rutte om het toezicht binnen de EU-landen te verscherpen. Rutte is content met het bereikte akkoord.
In Azië reageerde de beurs na opening voorzichtig positief met een lichte stijging van de Euro.

Archief
Terug naar vorige pagina