De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
20-11-2019  

'Tegenprestatie' in bijstand wordt plicht


drs Tamara van Ark, staatssecretaris
Foto: Rijksoverheid
 

DEN HAAG – In een brief aan de Tweede Kamer stelt staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid Tamara van Ark (VVD) dat alle bijstandsgerechtigden een tegenprestatie moeten leveren voor hun bijstandsuitkering. Van Ark ergert zich dat gemeenten nu te vrijblijvend omgaan met de ‘tegenprestatie’ waardoor grote uitvoeringsverschillen ontstaan. Sommige gemeenten zijn te vrijblijvend en anderen houden een stok achter de deur met een lagere uitkering als boete indien bijstandsgerechtigden niet of te weinig medewerking verlenen.
Van Ark wil dat gemeenten in ieder geval meer ‘dwang’ uitvoeren, zo haar reactie op het voorstel van Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) die gemeenten wil verplichten om in ieder geval een ’niet-vrijblijvend activeringsaanbod in te stellen. Daarover gaat Van Ark met gemeenten (lees VNG) in gesprek. Critici vragen zich af of een ‘verplichte tewerkstelling’ niet belemmerend werkt in het zoeken naar een passende baan en zien meer in bijscholing en speciale regels voor ouderen die nu nauwelijks aan bod komen op de arbeidsmarkt.

Een jaar geleden betoogde de VVD nog om uitkeringsgerechtigde WW’ers een deel van hun uitkering verplicht te laten gebruiken voor bij- of omscholing. Dat voorstel werd door minister Wouter Koolmees (D66) nog naar de ‘prullenbak’ verwezen.

 
24-11-2019  

Waterstofbussen rukken op in Nederland

 

De provincies Drenthe, Groningen en Zuid-Holland zetten in op waterstof aangedreven bussen voor het openbaar vervoer. Daarvoor zijn de eerste 20 bussen besteld met als doel een totaal van 50 volgens de overeenkomst met de landelijke overheid.
Volgens minister Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft waterstof de toekomst als milieuvriendelijke energiebron in het openbaar vervoer en zware transport over de weg. Daarvoor worden ook meer waterstoftankstations aangelegd.
De Europese Unie draagt 7,5 miljoen euro bij en het Rijk en de betrokken provincies ieder 3,5 miljoen euro. De eerste 20 waterstofbussen gaan in 2020 rijden in Zuid-Holland, waarna Drenthe en Groningen aansluiten. Het einddoel is om het openbaar vervoer over de weg na 2025 emissieloos uit te voeren.
     
 

 
26-11-2019  

Extra roettax voor oudere dieselauto voor 2001

 

DEN HAAG – Eigenaren van oudere door diesel aangedreven auto’s kunnen met ingang van volgend jaar rekenen op een extra ‘roettax’ van circa 225,00 euro voor auto’s met een gewicht van 1350 tot 1450 kg. De overheid gaat het gebruik van dieselvoertuigen van voor 2001 ontmoedigen vanwege de grotere uitstoot van minstens 5 milligram meer per gereden km vergeleken me nieuwere voertuigen op diesel. Voor alle dieselvoertuigen van voor 2001 geldt een toeslag van 15 procent. De Belastingdienst gaat uit van de voertuiggegevens volgens de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Archief
Terug naar vorige pagina