De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
05-05-2010  

Paniek en gewonden bij dodenherdenking

 

AMSTERDAM – Een 39-jarige amokmaker veroorzaakte paniek tijdens de Nationale dodenherdenking bij het monument op de Dam. Luidkeels schreeuwend vestigde hij de aandacht op zich tijdens de twee minuten stilte waardoor paniek ontstond onder de duizenden toeschouwers. Mensen probeerden te vluchten waarbij tientallen mensen overlopen werden en gewond raakten. Koningin Beatrix en haar gevolg werden met spoed in veiligheid gebracht in het Paleis op de Dam. Nadat de rust terugkeerde werd alsnog de ceremonie hervat.
Ruim vijftig mensen moesten aan hun verwondingen geholpen worden en enkelen werden met botbreuken per ziekenwagen afgevoerd naar een ziekenhuis. De veroorzaker, een geboren Amsterdammer en bekende van de politie, werd onmiddellijk gearresteerd en zal na een gesprek met een psychiater mogelijk woensdag weer op vrije voeten komen.

 
08-05-2010  

Marine onderschept 11 Somalische piraten

 

RIJSWIJK (ANP) - De Nederlandse marine heeft vrijdag in de wateren bij Somalië elf vermoedelijke piraten ontwapend en aan boord genomen van het transportschip de Johan de Witt. De verdachten worden zaterdag bij de kust afgezet, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.
De vermeende piraten waren opgemerkt door een patrouilleboot, waarop de Johan de Witt werd ingeschakeld. Het schip maakt deel uit van de EU-missie Atalanta, die erop is gericht voedsel- en koopvaardijschepen in de gevaarlijke wateren bij Somalië bescherming te bieden en zeerovers af te schrikken en hun activiteiten te verstoren. De Nederlandse marine blijft nog zeker een jaar actief bij de bestrijding van piraterij.
 

 
08-05-2010  

Veel rechtse coalities in gemeenten

 

HILVERSUM (ANP) - Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn in 91 gemeenten rechtse of centrumrechtse coalities gekomen. Dit blijkt zaterdag uit onderzoek van RTL Nieuws naar de samenstelling van nieuwe colleges van burgemeester en wethouders in 340 gemeenten. Compleet linkse colleges komen nauwelijks voor.
Lokale partijen hebben in 170 gemeenten zitting genomen in het college. Ze leveren bij elkaar 231 wethouders. Volgens politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn de meeste lokale partijen rechts. Ze vervangen veelal de VVD, het CDA en Leefbaar-achtige partijen, zo zei hij in de nieuwsuitzending.
Uit het onderzoek blijkt verder dat progressieve partijen zoals de PvdA, SP, GroenLinks en D66 niet vaak samenwerken. Alleen Utrecht, Groningen, Nijmegen en Delft hebben een volledig progressief college.

 
12-05-2010  

61 Nederlanders komen om bij vliegtuigcrash

 

TRIPOLI – Een Libysche Airbus A330 is om 06.00 uur plaatselijke tijd kort voor de tussenlanding in Tripoli gecrasht. Aan boord van de vlucht van Johannesburg naar Tripoli zaten 11 bemanningsleden en 93 passagiers. Onder hen 62 Nederlanders op de terugweg van vakantie naar huis. Van alle inzittenden heeft slechts één tienjarige jongen de crash overleeft. Voor zover de berichten juist kunnen worden ingeschat is het een Nederlands jongetje van 10 jaar. Het jongetje verkeerd niet in levensgevaar en is geopereerd aan diverse botbreuken vooral in de voeten.
Over de oorzaak is nog niets bekend. Libysche autoriteiten sluiten een aanslag uit. Het toestel was nog zo goed als nieuw en werd in augustus 2009 geleverd. Verder gaat het gerucht dat de piloot vooraf om ambulances had gevraagd bij de landing. Ook gaan geruchten dat het vliegtuig door een aswolk van de actieve vulkaan uit IJsland zou zijn gevlogen. Andere berichten sluiten dat uit. Koningin Beatrix en premier Balkenende hebben hun medeleven uitgesproken.

Berichtgeving Al Jazeera

 

 
13-05-2010  

Eerder problemen met Afriqiyah Airways

 

TRIPOLI – Het aantal Nederlandse doden tijdens de vliegramp in Tripoli is gestegen naar 70. Aanleiding tot bijstelling van het aantal slachtoffers is de controle van de passagierslijst en de douanelijst in Johannesburg. Gebleken is dat negen Nederlanders op eigen gelegenheid hadden geboekt voor de vlucht naar Tripoli. De enige overlevende is de 9-jarige Ruben uit Tilburg.

AMSTERDAM - Een Airbus van Afriqiyah Airways van Tripoli naar Johannesburg is twee weken geleden niet opgestegen wegens problemen met het landingsgestel.
Dat zegt Grietje de Boer uit Epe tegen de Gelderlander. Ze zou met dit vliegtuig naar Johannesburg vliegen, maar de Airbus, volgens De Boer een kleiner type dan de neergestorte Airbus 330, bleef aan de grond in Tripoli. Lees verder in de Telegraaf

RAALTE – Schaatser Jan Smeekes reageerde geschokt op de vliegtuigramp in Tripoli. Hij reisde twee weken geleden met hetzelfde vliegtuig van Johannesburg naar Tripoli. Hij kon nog net mee met het vliegtuig omdat het vliegverkeer op Tripoli na deze vlucht werd stilgelegd vanwege de aswolk die al het vliegverkeer richting Europa stillegde.

 
21-05-2010  

Introductie nieuwe ‘Spijker Saab´ op 28 mei

 

ZEEWOLDE (ANP) - De officiële lancering van de eerste 'Spyker Saab', de nieuwe Saab, 9-5 is op vrijdag 28 mei. Dat zei Spyker-topman Victor Muller donderdag.
Zelf rijdt Muller al een paar maanden rond in die 'Spyker Saab', de eerste nieuwe Saab die onder de paraplu van Spyker wordt gelanceerd. ,,Maar die auto moet ik de hele tijd uitlenen aan dealers'', aldus Muller. Volgens hem vinden de Saabs nu al gretig aftrek. ,,Als ze de vloer raken bij de dealer zijn ze meteen weg.''
In de VS staan nu ongeveer zeshonderd Saabs bij de dealers. ,,Dat zouden er zes- of zevenduizend moeten zijn.'' Omdat de productie zeven weken heeft stilgelegen en sinds juni vorig jaar geen Saabs meer besteld konden worden, zijn er geen voorraden. ,,Dat moet wel. Auto's moeten bij de dealer staan om ze te verkopen, vooral in de VS'', zegt Muller.

< Victor Müller (L) bij de overname van Saab

 
31-05-2010  

Bijleveld wil Balkenende opvolgen

 

Demissionair staatssecretaris Bijleveld uit Goor wil CDA-leider Balkenende opvolgen als hij na de verkiezingen zou vertrekken. Dat zei ze zondag in het televisieprogramma Het Gesprek op Zondag.Er wordt vanuit gegaan dat hij vertrekt als het CDA niet de grootste partij blijft op 9 juni, al heeft hij vragen daarover tot dusver nooit in het openbaar beantwoord. Bijleveld staat tweede op de kandidatenlijst van het CDA.Ank Bijleveld was kort geleden nog op de vergadering van het CDA in Almelo.  Mevrouw Bijleveld is oud burgemeester van Hof van Twente.

Archief
Terug naar vorige pagina